Nieuws

Nieuwsbrief winter 2024

27 februari 2024 Nieuwsbrief

Welkom bij de wintereditie van onze nieuwsbrief! Dit seizoen richten we ons op twee belangrijke onderwerpen: de fascinerende wereld van energieregulatie in onze hersenen en de recente ontwikkelingen met betrekking tot Long-COVID. We zijn verheugd om u te voorzien van zowel inhoudelijke inzichten als updates over onze stichting.

We hopen dat het lezen van deze nieuwsbrief jullie veel nieuwe energie oplevert om het laatste stukje van de winter door te komen.

Liefs,

Team Redactie

Nieuwsbrief winter 2024

> Lees verder


Memory on Film: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

9 februari 2024 Actueel, BiB Public

In februari staat ons geheugen centraal in de serie filmavonden ‘Memory on Film’! Elke maandag om 21:00 laten we in Filmtheater Kriterion in Amsterdam een geheugen-gerelateerde film zien, die wordt geïntroduceerd door een hersenwetenschapper!

Maandag: prof. Sabine Spijker, die een introductie geeft over het verwijderen van herinneringen in de context van de film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’.

De relatie tussen Joel (Jim Carrey) en zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) is niet meer wat het geweest is. Wanneer Joel het na de zoveelste ruzie weer goed wil maken, herkent Clementine hem niet. Ze blijkt alle herinneringen aan Joel uit haar geheugen te hebben gewist met behulp van een mysterieus bedrijf. Wanneer Joel hier achter komt, besluit hij het bedrijf te benaderen en dezelfde behandeling te ondergaan. Maar wil hij Clementine eigenlijk wel vergeten?

Prof. Sabine Spijker, teamleider van het CNCR van de VU en ontvanger van de prestigieuze Vici beurs, neemt ons op 12 februari mee op een boeiende reis door het leren en geheugen tijdens haar introductie voor de film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’. Hoe worden onze herinneringen opgeslagen in onze hersenen, en is het misschien in de toekomst inderdaad mogelijk om vervelende herinneringen te laten verwijderen?

Kom je ook? Tickets via www.kriterion.nl!

> Lees verder


Memory on Film

9 februari 2024 Actueel, BiB Public

In februari staat ons geheugen centraal in de serie filmavonden ‘Memory on Film’! Elke maandag om 21:00 laten we in Filmtheater Kriterion in Amsterdam een geheugen-gerelateerde film zien, die wordt geïntroduceerd door een hersenwetenschapper! Tickets voor alle voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.kriterion.nl.

> Lees verder


Herfst nieuwsbrief

22 december 2023 Nieuwsbrief

Op 21 december nemen we afscheid van de herfst en maken we plaats voor de winter. Met de regenval van de afgelopen dagen en storm Pia die de bladeren doet zweven, willen wij daarom, voor deze natte winderige en toch ook donkere dagen, onze laatste nieuwsbrief van 2023 delen via deze link: Nieuwsbrief (2023-3).

We wensen u hele fijne feestdagen en een goed, gelukkig en gezond 2024! Uiteraard is ook Brein in Beeld er weer bij in 2024, dus blijf ons vooral volgen!

Vrolijke groet, namens het hele team,
Hanneke Hulst

 

> Lees verder


Nieuwe nieuwsbrief ‘Geluk’

31 augustus 2023 Geen categorie

Heb je zin om na de vakantie je hersenen weer wat te prikkelen, of kijk je altijd uit naar de nieuwsbrief van Brein in Beeld? Goed nieuws! Vanaf vandaag staat de nieuwe nieuwsbrief, met als thema ‘geluk’, online. Lees hem hier, of check je mail als je je daarvoor hebt aangemeld!

Nieuwsbrief (3)

> Lees verder


Seizoensfinale van de OverdeKop Podcast

7 augustus 2023 Geen categorie

Ben jij een gewoontedier of laat je je graag verrassen door elke nieuwe dag?

Luister nu naar de seizoensfinale van de #OverdeKopPodcast, waarin we duiken in de wereld van routines. Ontdek hoe routines ontstaan en waarvoor ze belangrijk zijn.

Onze gewaardeerde experts deze week: Prof. Dr. Roshan Cools, hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoekt de hersenprocessen die gedrag in lijn brengen met doelen. En Prof. Dr. Marieke Adriaanse, hoogleraar ‘Gedragsinterventies in Population Health’ aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar onbewust gedrag.

De nieuwe aflevering is vanaf vandaag te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts. 🎧 Mis deze boeiende discussie niet! #routines #onderzoek #hersenen #Breininbeeld #deJongeAkademie

> Lees verder


Over de Kop Podcast – Aflevering 4 nu beschikbaar

24 juli 2023 Geen categorie

Gaat de tijd sneller als je ouder wordt? En hoe maak je het wachten in de wachtkamer van de tandarts een leuke bezigheid?

Pieter en Floris buigen zich deze aflevering over hoe tijdsbesef en aandacht wordt geregeld in de hersenen. Dat doen ze in een gesprek met niemand minder dan prof. dr. Hedderik van Rijn en prof. dr. Stefan van der Stigchel. 

Hedderik onderzoekt de invloed van tijd op informatieverwerking in de hersenen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hedderik weet alles over het zo efficiënt mogelijk opnemen van informatie.

Stefan is professor en hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. Hij is auteur van onder andere ‘Zo werkt aandacht’ en ‘Concentratie’.

De nieuwe aflevering komt 24 juli online en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts

Over de Kop wordt gemaakt door Brein in Beeld in samenwerking met de Jonge Akademie. #OverdeKopPodcast #tijdsbesef #onderzoek #hersenen #Breininbeeld #deJongeAkademie

> Lees verder


Nieuwe aflevering van Over de Kop Podcast

11 juli 2023 Geen categorie

Zijn wij ons brein? Of zijn we ook eigenlijk onze darmen? Hoe bepaalt ons eten hoe we ons voelen? En waarom kom je van light producten eerder aan dan dat je afvalt?

In de volgende aflevering gaan wij in gesprek met twee experts op het gebied van voeding en het brein. Aan het woord zijn prof. dr. Esther Aarts dr. Garmt Dijksterhuis. Esther is hoogleraar en hoofdonderzoeker van de Food & Cognition-groep van de Radboud Universiteit. 

Garmt, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, is auteur van het boek ‘Hoe smaakt het?’, over het grote belang van psychologie bij proeven, ruiken en voedselkeuze.  

De nieuwe aflevering staat nu online en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts

Over de Kop wordt gemaakt door Brein in Beeld in samenwerking met de Jonge Akademie.

> Lees verder


Over de Kop Podcast: aflevering 2

2 juli 2023 Geen categorie

Waarom vinden we muziek mooi en het geluid van een ventilator niet? Wat is de favoriete muziek van niercellen? Hoe kan muziek bijdragen aan mentale gezondheid? En wat motiveert mensen om te gaan bewegen op muziek? Deze vragen worden besproken in de nieuwe aflevering van Over de Kop ‘Van heavy metal voor celgroei tot dansen op ventilatormuziek’ 

In deze aflevering spreken wij Dr. Rebecca Schaefer en Dr. Eelke Spaak over het thema Muziek. 

Rebecca is onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden en leidt daar de Music, Brain, Health & Technology’-groep. Rebecca kan ons alles vertellen over de toepassing van muziek in de gezondheidszorg.

Eelke is onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is expert op het gebied van waarneming en de neurale grondslagen daarvan. 

Luister hier: https://open.spotify.com/episode/5RVb9D9JMv5tU2tsydAaK3?si=4cd6fcf66aef4d1f

Over de Kop wordt gemaakt door Brein in Beeld in samenwerking met de Jonge Akademie.

> Lees verder


Over de Kop Festival: 4x hersenwetenschap én een Podcast vol hersenkennis

28 juni 2023 Geen categorie

Afgelopen 12 juni vond het Over de Kop Festival plaats in het prachtige Kamerling Onnesgebouw in Leiden. Op het programma stonden flitspresentaties van vier reuze interessante sprekers die allen over hun eigen onderzoek in de hersenwetenschap kwamen vertellen. De presentaties werden afgewisseld door een ‘hersenmarkt’ waar nog meer kennis over de hersenen kon worden opgedaan en men de eigen hersenen op de proef kon stellen met enkele neuropsychologische testen. En, naar de naam van het evenement, werd op deze avond ook het tweede seizoen van de ‘Over de Kop’ podcast gelanceerd! Een productie van De Jonge Akademie en stichting Brein in Beeld waarin elke aflevering twee vooraanstaande hersenonderzoekers, onder leiding van wetenschapscommunicator Pieter Hulst, met elkaar in gesprek gaan over een gedeeld thema. Vanuit een net iets ander perspectief belichten zij wat thema’s zoals slaap, muziek en eten met het brein doen. Mocht u dus in de zomervakantie de hersenen nog wat willen prikkelen, kunt u de Podcast luisteren op Spotify: https://open.spotify.com/show/03X8BkBasUOqzP44UzkOgS?si=1743d2aaf1574c83.

Tijdens het festival zelf werd het publiek geprikkeld door de flitspresentaties van de vier aanwezige sprekers. Na een welkom van Hanneke Hulst, moderator van de avond, werden de flitspresentaties afgetrapt door Iris Sommer, hoogleraar Psychiatrie aan het UMC Groningen. Zij vertelde ons over de invloed van voeding op ons brein. Wat je eet, beïnvloedt namelijk de bacteriesamenstelling in je darmen, ook wel het microbioom genoemd. Het microbioom heeft weer invloed heeft op het immuunsysteem, welke invloed heeft op het functioneren van de hersenen via het reguleren van ontstekingsreacties. Iris Sommer hoopt dat voeding ooit een behandelvorm kan worden voor psychiatrische aandoeningen, maar benoemde dat hier nog veel onderzoek voor nodig is.

De avond werd voortgezet door Rolf Fronczek, neuroloog aan het LUMC en slaap-waakcentrum SEIN. Hij nam ons mee in die ene cruciale vraag: waarom slapen we nu eigenlijk? Disclaimer: dat is nog niet bekend. Dat we slaap nodig hebben, is onmiskenbaar, maar waarom? Dat blijft een ‘hot topic’ in het slaaponderzoek. Hij kon ons wel vertellen waar je brein baat bij heeft om goed te kunnen slapen: Rust, Reinheid, Regelmaat. Dit helpt de signaalstoffen in je hersenen om een goed slaap-waak ritme te vormen. Alhoewel regelmaat houden moeilijk kan zijn in de huidige 24/7 economie, kan het wel de kwaliteit van de slaap verbeteren. Rolf is overigens ook te horen in de Over de Kop podcast!

De derde spreker was Ineke van der Ham, hoogleraar Technologische Vernieuwingen in de Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in hoe mensen zich navigeren door hun omgeving. Zij nam het publiek mee in haar ervaring met enkele patiënten die extreme navigatieproblemen hadden. Zij vertelde hoe ze via deze patiënten meer inzicht kreeg in het hersengebied dat bij de navigatie betrokken is. Haar leerstoel is vast niet voor niets gekozen: ze liet enkele games zien die zij heeft ontwikkeld om problemen met navigeren te behandelen. En fun fact: uit Ineke haar onderzoek naar navigeren blijkt dat de mythe dat mannen beter kunnen navigeren dan vrouwen, onwaar is. Wel is het zo dat vijftigers (wellicht door de afwezigheid van de TomTom in hun jeugd) gemiddeld beter zijn in navigeren dan twintigers.

Voordat de laatste spreker aan het woord kwam, volgde een korte pauze waarin over de hersenmarkt kon worden gelopen. Tijd om even wat te drinken en nog meer kennis op te doen. De aanwezigen stelden enthousiast vragen bij de verschillende kraampjes, en er werden ook verschillende testjes gedaan om het eigen denkvermogen te onderzoeken!

Als vierde en laatste spreker was het woord aan Jeroen van Dijck, neurochirurg in opleiding in het Neurochirurgisch Centrum Holland. Hij nam het publiek mee in zijn ervaring met patiënten met hersentrauma. Hersentrauma, waarbij de hersenen niet goed meer werken door een klap en/of een bloeding in het hoofd, kan veel verschillende oorzaken hebben. Toch zijn ongelukken in het verkeer en de sport één van de meest voorkomende oorzaken. Jeroen vervolgde zijn presentatie met informatie over het behandelen van hersentrauma. Na een bloeding kan bijvoorbeeld middels een operatie bloed worden afgevoerd uit de hersenen, zodat de druk in de hersenen na een trauma weer op normaal niveau komt. Echter, niet alle patiënten herstellen volledig na ernstig hersenletsel. Het beste advies van Jeroen was dan ook: voorkomen is beter dan genezen. Volgende keer toch maar die fietshelm op voordat u de racefiets opstapt!

Hanneke Hulst, moderator van de avond en hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte aan de Universiteit Leiden, sloot de avond af. Door middel van een interactieve presentatie betoogde zij dat samenwerking tussen deskundigen dé manier is om goede zorg te kunnen leveren aan patiënten. Juist door die samenwerking kunnen neuropsychologen, artsen, fysiotherapeuten, sociaal-maatschappelijk werkers en andere professionals met elkaar een goed beeld vormen van een patiënt en zo de beste zorg bieden.

Al met al, een zeer geslaagde avond, met veel interessante stof om over na te denken. Dat bleek ook uit het enthousiasme van het publiek, dat aan elke spreker veel vragen stelde. Bedankt aan de sprekers en alle aanwezigen, en natuurlijk ook de vrijwilligers die deze avond mogelijk hebben gemaakt. We zijn op deze leuke avond weer wijzer geworden over ons eigen brein!

Wilt u meer weten over onze hersenen? Luister dan naar het tweede seizoen van de Brein in Beeld-podcast ‘Over de Kop’, https://open.spotify.com/show/03X8BkBasUOqzP44UzkOgS?si=1743d2aaf1574c83.

Hopelijk tot het volgende evenement van Brein in Beeld!

> Lees verder