Nieuws

Brein in Beeld x NEMO: “Muziek als Medicijn” op 2 mei!

17 april 2024 Actueel, BiB Public, Geen categorie

Is muziek het recept voor een gezonder en langer leven? Ontdek op donderdag 2 mei de invloed van muziek op je hersenen in De Studio van NEMO, mede mogelijk gemaakt door Brein in Beeld!

 

Emy van der Valk Bouman

Emy van der Valk Bouman is arts-onderzoeker bij het Erasmus MC in Rotterdam. Zij was als arts-assistent verbaasd over de hoeveelheid patiënten die bang de operatiekamer binnenkomt en zonder afleiding de narcose in moet gaan. Nu is ze betrokken bij de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, die muziek als pijnstiller onderzoekt. Binnen ErasMusicLab onderzoekt Emy welke muziek het beste werkt voor welke patiënt. Ook stond ze afgelopen zomer op Lowlands om de invloed van verschillende muziekgenres op pijnbeleving te onderzoeken.

Wagner Vasconcelos

Wagner Vasconcelos is een drummer uit Sao Paulo (Brazilië), met een passie voor Braziliaanse ritmes, jazz en blues. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en speelde met verschillende bands en artiesten op jazzfestivals en in clubs. In Sao Paulo dirigeerde hij vier jaar lang de Braziliaanse Carnavalsband Saia de Chita. Als docent geeft hij percussieworkshops en werkt hij samen met Conservatorium van Amsterdam, Muziekschool Amsterdam en Raw Resonance.

Rebecca Schaefer

Rebecca Schaefer is universitair hoofddocent bij Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie en leidt de ‘Music, Brain, Health & Technology’ groep. Rebecca doet onderzoek naar alles waar muziek, mensen, brein en technologie samenkomen. Ze doet bijvoorbeeld onderzoek naar de effecten van bewegen op muziek, muzikaal voorstellingsvermogen en de effecten van muziek op andere hersenfuncties, zoals cognitie en beloning. Haar onderzoek gaat vooral over interacties in muziek en de klinische toepassingen hiervan. Bijvoorbeeld hoe muziek de connecties in ons brein beïnvloedt en over hoe muziek kan helpen bij dementie.

Tickets & tijden

Donderdag 2 mei
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 20.00 uur

De lezing start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Living Looonger bezoeken.

Een ticket voor deze activiteit is € 7,50 inclusief bezoek aan de tentoonstelling. Reserveer je tickets via de website van NEMO.

> Lees verder


Nieuwsbrief winter 2024

27 februari 2024 Nieuwsbrief

Welkom bij de wintereditie van onze nieuwsbrief! Dit seizoen richten we ons op twee belangrijke onderwerpen: de fascinerende wereld van energieregulatie in onze hersenen en de recente ontwikkelingen met betrekking tot Long-COVID. We zijn verheugd om u te voorzien van zowel inhoudelijke inzichten als updates over onze stichting.

We hopen dat het lezen van deze nieuwsbrief jullie veel nieuwe energie oplevert om het laatste stukje van de winter door te komen.

Liefs,

Team Redactie

Nieuwsbrief winter 2024

> Lees verder


Memory on Film: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

9 februari 2024 Actueel, BiB Public

In februari staat ons geheugen centraal in de serie filmavonden ‘Memory on Film’! Elke maandag om 21:00 laten we in Filmtheater Kriterion in Amsterdam een geheugen-gerelateerde film zien, die wordt geïntroduceerd door een hersenwetenschapper!

Maandag: prof. Sabine Spijker, die een introductie geeft over het verwijderen van herinneringen in de context van de film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’.

De relatie tussen Joel (Jim Carrey) en zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) is niet meer wat het geweest is. Wanneer Joel het na de zoveelste ruzie weer goed wil maken, herkent Clementine hem niet. Ze blijkt alle herinneringen aan Joel uit haar geheugen te hebben gewist met behulp van een mysterieus bedrijf. Wanneer Joel hier achter komt, besluit hij het bedrijf te benaderen en dezelfde behandeling te ondergaan. Maar wil hij Clementine eigenlijk wel vergeten?

Prof. Sabine Spijker, teamleider van het CNCR van de VU en ontvanger van de prestigieuze Vici beurs, neemt ons op 12 februari mee op een boeiende reis door het leren en geheugen tijdens haar introductie voor de film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’. Hoe worden onze herinneringen opgeslagen in onze hersenen, en is het misschien in de toekomst inderdaad mogelijk om vervelende herinneringen te laten verwijderen?

Kom je ook? Tickets via www.kriterion.nl!

> Lees verder


Memory on Film

9 februari 2024 Actueel, BiB Public

In februari staat ons geheugen centraal in de serie filmavonden ‘Memory on Film’! Elke maandag om 21:00 laten we in Filmtheater Kriterion in Amsterdam een geheugen-gerelateerde film zien, die wordt geïntroduceerd door een hersenwetenschapper! Tickets voor alle voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.kriterion.nl.

> Lees verder


Herfst nieuwsbrief

22 december 2023 Nieuwsbrief

Op 21 december nemen we afscheid van de herfst en maken we plaats voor de winter. Met de regenval van de afgelopen dagen en storm Pia die de bladeren doet zweven, willen wij daarom, voor deze natte winderige en toch ook donkere dagen, onze laatste nieuwsbrief van 2023 delen via deze link: Nieuwsbrief (2023-3).

We wensen u hele fijne feestdagen en een goed, gelukkig en gezond 2024! Uiteraard is ook Brein in Beeld er weer bij in 2024, dus blijf ons vooral volgen!

Vrolijke groet, namens het hele team,
Hanneke Hulst

 

> Lees verder


Nieuwe nieuwsbrief ‘Geluk’

31 augustus 2023 Geen categorie

Heb je zin om na de vakantie je hersenen weer wat te prikkelen, of kijk je altijd uit naar de nieuwsbrief van Brein in Beeld? Goed nieuws! Vanaf vandaag staat de nieuwe nieuwsbrief, met als thema ‘geluk’, online. Lees hem hier, of check je mail als je je daarvoor hebt aangemeld!

Nieuwsbrief (3)

> Lees verder


Seizoensfinale van de OverdeKop Podcast

7 augustus 2023 Geen categorie

Ben jij een gewoontedier of laat je je graag verrassen door elke nieuwe dag?

Luister nu naar de seizoensfinale van de #OverdeKopPodcast, waarin we duiken in de wereld van routines. Ontdek hoe routines ontstaan en waarvoor ze belangrijk zijn.

Onze gewaardeerde experts deze week: Prof. Dr. Roshan Cools, hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoekt de hersenprocessen die gedrag in lijn brengen met doelen. En Prof. Dr. Marieke Adriaanse, hoogleraar ‘Gedragsinterventies in Population Health’ aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar onbewust gedrag.

De nieuwe aflevering is vanaf vandaag te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts. 🎧 Mis deze boeiende discussie niet! #routines #onderzoek #hersenen #Breininbeeld #deJongeAkademie

> Lees verder


Over de Kop Podcast – Aflevering 4 nu beschikbaar

24 juli 2023 Geen categorie

Gaat de tijd sneller als je ouder wordt? En hoe maak je het wachten in de wachtkamer van de tandarts een leuke bezigheid?

Pieter en Floris buigen zich deze aflevering over hoe tijdsbesef en aandacht wordt geregeld in de hersenen. Dat doen ze in een gesprek met niemand minder dan prof. dr. Hedderik van Rijn en prof. dr. Stefan van der Stigchel. 

Hedderik onderzoekt de invloed van tijd op informatieverwerking in de hersenen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hedderik weet alles over het zo efficiënt mogelijk opnemen van informatie.

Stefan is professor en hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. Hij is auteur van onder andere ‘Zo werkt aandacht’ en ‘Concentratie’.

De nieuwe aflevering komt 24 juli online en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts

Over de Kop wordt gemaakt door Brein in Beeld in samenwerking met de Jonge Akademie. #OverdeKopPodcast #tijdsbesef #onderzoek #hersenen #Breininbeeld #deJongeAkademie

> Lees verder


Nieuwe aflevering van Over de Kop Podcast

11 juli 2023 Geen categorie

Zijn wij ons brein? Of zijn we ook eigenlijk onze darmen? Hoe bepaalt ons eten hoe we ons voelen? En waarom kom je van light producten eerder aan dan dat je afvalt?

In de volgende aflevering gaan wij in gesprek met twee experts op het gebied van voeding en het brein. Aan het woord zijn prof. dr. Esther Aarts dr. Garmt Dijksterhuis. Esther is hoogleraar en hoofdonderzoeker van de Food & Cognition-groep van de Radboud Universiteit. 

Garmt, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, is auteur van het boek ‘Hoe smaakt het?’, over het grote belang van psychologie bij proeven, ruiken en voedselkeuze.  

De nieuwe aflevering staat nu online en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts

Over de Kop wordt gemaakt door Brein in Beeld in samenwerking met de Jonge Akademie.

> Lees verder


Over de Kop Podcast: aflevering 2

2 juli 2023 Geen categorie

Waarom vinden we muziek mooi en het geluid van een ventilator niet? Wat is de favoriete muziek van niercellen? Hoe kan muziek bijdragen aan mentale gezondheid? En wat motiveert mensen om te gaan bewegen op muziek? Deze vragen worden besproken in de nieuwe aflevering van Over de Kop ‘Van heavy metal voor celgroei tot dansen op ventilatormuziek’ 

In deze aflevering spreken wij Dr. Rebecca Schaefer en Dr. Eelke Spaak over het thema Muziek. 

Rebecca is onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden en leidt daar de Music, Brain, Health & Technology’-groep. Rebecca kan ons alles vertellen over de toepassing van muziek in de gezondheidszorg.

Eelke is onderzoeker en docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is expert op het gebied van waarneming en de neurale grondslagen daarvan. 

Luister hier: https://open.spotify.com/episode/5RVb9D9JMv5tU2tsydAaK3?si=4cd6fcf66aef4d1f

Over de Kop wordt gemaakt door Brein in Beeld in samenwerking met de Jonge Akademie.

> Lees verder