Floris Tijhuis

  • Woonplaats: Amsterdam
  • Beroep: master student Neuroscience & Philosophy of Neuroscience – Vrije Universiteit + assistent-docent examencursussen scheikunde + medewerker studentenbioscoop Kriterion
  • Functie BiB: Teamcaptain BiB Public
  • Te vinden op scholen als workshopdocent en op de website als podcast medewerker

Naast de bovengenoemde diverse functies van Floris is hij fanatiek filmfanaat en assistent-docent examencursussen scheikunde, die vroeger eigenlijk patatbakker wilde worden. We hebben het hier natuurlijk over Floris Tijhuis, te vinden bij BiB Public als teamcaptain. Tijdens zijn middelbareschooltijd dacht hij al vaak na over de hersenen. Hij dagdroomde dan over het brein als een ‘gewoon orgaan’, zoals de lever of de longen, met dezelfde basale biologische principes. Alleen omvatten de hersenen daadwerkelijk álles: waarnemen, wie je bent, emoties, et cetera. Toen Floris zich dat realiseerde, wist hij dat hij een universitaire studie in deze richting wilde gaan doen, maar helaas zijn er weinig universitaire bacheloropleidingen die inspelen op specifiek het brein. Toch vond Floris een passende studie bij de Amsterdam University College, waarmee hij nog alle kanten op kan. Tijdens de bachelor is hij zich gaan specialiseren in de hersenen en heeft hij drie interessante jaren erop zitten en is net begonnen met de master Neuroscience in combinatie met de master Philosophy of Neuroscience op de Vrije Universiteit. In die tijd heeft hij de manager van Brein in Beeld leren kennen, Hanneke Hulst, bij wie hij ook zijn stage en scriptie heeft gedaan. Het was dan ook geen verrassing dat Floris in contact kwam met Brein in Beeld, want hij vindt wetenschapsvertaling erg belangrijk en is van mening dat: “té weinig wetenschapskennis in de maatschappij terecht komt. Veel informatie blijft binnen universitaire muren, een soort ‘ons kent ons’, maar juist die stap naar het publiek is enorm belangrijk!” Daarom wil Floris graag een bijdrage leveren aan die stap van wetenschap naar maatschappij. Hij vindt het een uitdaging om van erg complexe onderwerpen een begrijpelijk verhaal te maken. “Op deze manier kunnen we mensen dingen bijbrengen, maar andersom geldt dat natuurlijk ook; mensen stellen soms interessante vragen, waar ik zelf nog nooit over had nagedacht.” 

Floris is momenteel teamcaptain van BiB Public, maar heeft alvorens ook veel betekend voor BiB Kids. Eén van zijn leukste opdrachten was een schoolbezoek in Volendam. “Het is zo leuk om het enthousiasme en de interesses van kinderen te zien. Zelfs de stoerste jongetjes van de klas zijn geïnteresseerd in de anatomie van (kalfs)hersenen. De schoolbezoeken voelden ook nog altijd aan alsof we zelf op schoolreisje gaan; de spanning is in beperkte mate nog altijd wel aanwezig. En af en toe een borreltje achteraf is natuurlijk ook niet vervelend!” Ook heeft Floris veel geleerd van zijn tijd bij Brein in Beeld. “Ik denk dat ik anders ben gaan kijken naar de rol van wetenschap. Dankzij BiB ben ik mij meer bewust geworden van het effect van goede wetenschapscommunicatie. Ik vind het dan ook heel leuk om met mijn naaste omgeving te delen. Zelfs tegen de kapper vind ik het leuk om te vertellen en begrijpelijk te maken wat ik aan het doen ben in de hersenwetenschap. Als je haar, euh hoofd, maar goed zit, toch?”