Wendelien Bergmans
- Woonplaats: Amsterdam
- Beroep: GGD infectieziektes
- Functie BiB: Redactie
- Te vinden op de website als redacteur van meerdere artikelen, zoals “Vrouwen in de neurowetenschap” en “Stress-les in corona-tijd“
Wendelien is een vrouw met grote ambities en is enorm gedreven, zowel binnen als buiten haar vakgebied. Beginnend met een interesse voor hersenprocessen en medicaties, begon ze aan haar bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar passie voor de hersenwetenschap ontwikkelde zich daar verder. Het feit dat het menselijk brein nog zo mysterieus is en we er eigenlijk nog zo weinig van weten, triggerde haar belangstelling. Tijdens haar master Neurobiologie was ze eigenlijk op zoek naar nog iets extra’s en besloot ze er een jaartje aan vast te plakken. Een goeie keuze, want in dat toegevoegde jaar heeft ze de major Social Sciences met succes afgerond en is ze nog breder opgeleid. Toch vindt Wendelien het lastig wat ze ‘later’ wil worden. Als kind vond ze dit al een lastige vraag en tot op de dag van vandaag weet ze het stiekem nog steeds niet echt. Gelukkig heeft ze als redacteur wel haar plekje bij Brein in Beeld gevonden, waar wij ook allemaal enorm blij mee zijn. Op de website en in de nieuwsbrieven kun je diverse artikelen van haar tegenkomen, dus wacht niet langer en lees haar interessante verhalen onder het genot van een kopje thee of een glaasje wijn. Wendelien heeft zich bij Brein in Beeld aangesloten, omdat ze vindt dat wetenschap voor iedereen van toepassing is. Ze legt uit: “Wetenschap is van toepassing op de hele samenleving, niet alleen voor mensen die in de sector werken. Je hebt bijvoorbeeld ook binnen de neurowetenschappen onderzoekers die zich voornamelijk bezig houden met bijvoorbeeld cognitie, maar verder weinig afweten van moleculaire processen. Het is voor iedereen belangrijk om up-to-date te blijven als het gaat om wetenschap en dankzij wetenschapscommunicatie kan die interessante informatie goed uitgelegd worden aan het publiek.
Bovendien vindt ze dat de huidige communicatie van wetenschap naar de maatschappij nog enorm kan groeien. “Op vele kanalen worden beweringen gedaan die niet gevalideerd zijn, of verkeerd zijn geïnterpreteerd vanuit bepaalde wetenschappelijke artikelen. Het is belangrijk voor lezers om te weten wie de bron is en of deze betrouwbaar is. Er zouden meer kanalen moeten zijn met betrouwbare informatie.” Omdat Brein in Beeld zich daar hard voor maakt, is Wendelien blij dat deze club op haar pad kwam. Tevens kon ze via Brein in Beeld zich ook weer gaan verdiepen in de neurowetenschappen, aangezien ze sinds haar afstudeerproject vooral bezig is geweest met infectieziekten. Ze laat weten veel geleerd te hebben van haar tijd bij BiB, en dat ze dat eigenlijk nog altijd doet. “Schrijfervaring opdoen en tijdens dit proces leren waar je zoal rekening mee moet houden, dat zijn wel de twee belangrijkste aspecten die BiB mij heeft gebracht. Je leert nóg beter om ingewikkelde punten op een makkelijke manier uit te leggen. Als redacteur moet je dit ook op papier zien te doen: een stuk moeilijker dan wanneer je het iemand face-to-face uitlegt en gebruik kan maken van hulpmiddelen zoals handgebaren.” Gelukkig heeft Wendelien die hulpmiddelen helemaal niet nodig en schrijft ze de meest interessante artikelen voor Brein in Beeld.