Nina Vreugdenhil
- Woonplaats: Haarlem
- Beroep: student Master Cognitive Neurobiology & Clinical Neurophysiology + Neurophilosophy – Vrije Universiteit + Universiteit van Amsterdam
- Functie BiB: BiB Kids
- Te vinden op scholen als workshop docent
In de bovenbouw van de middelbare school kwam Nina achter haar interesse voor de hersenen. Haar eindproject deed ze toen al over de relatie tussen de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen, zoals epilepsie of verslaving. Voor haar omgeving was het dan ook geen verrassing dat ze koos voor de bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Brein in Beeld leerde ze vervolgens kennen op een carrièredag, georganiseerd door de studievereniging van de opleiding. Hier hoorde Nina vol interesse over waar Brein in Beeld zich mee bezighoudt, wat voor mogelijkheden er zijn voor de vrijwilligers en over het belang van wetenschapsvertaling voor de maatschappij. Na afloop besloot Nina dan te onderzoeken of BiB wat voor haar zou zijn; ze koos toen voor Bib Kids. Tot op de dag van vandaag verblijdt Nina dit team met haar harde werk en enthousiasme.
Onlangs is Nina afgestudeerd en begonnen aan een nieuwe opleiding: een combinatie van de masters Cognitive Neurobiology & Clinical Neurophysiology aan de UvA en Philosophy of Neuroscience aan de VU. Ze heeft dus niet alleen kennis van de biologische kant van onze bovenkamer, maar denkt ook goed na over de filosofische en ethische kwesties die ermee gepaard gaan. Zo begrijpt ze heel goed waarom wetenschapsvertaling zo belangrijk is: “Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat er verschillende conclusies getrokken worden, waardoor men niet meer weet wat waar is.” Ook vindt Nina het erg leuk om met Brein in Beeld voor de klas te staan en kinderen te leren hoe de wetenschap in elkaar zit. “Zelf leer je er ook van”, vindt ze. “Kinderen stellen soms zulke creatieve en doordachte vragen, waar ik zelf nog nooit over nagedacht had!” De complexiteit vindt Nina het meest bijzonder aan het menselijk brein, maar tegelijkertijd ook het meest vervelend. Maar als ze ons brein nog ingewikkelder zou kunnen maken, zou ze het liefst een ingebouwde rekenmachine willen hebben in haar hersenpan, bij voorkeur een grafische. Handig toch?!