Hersenspinsels: Ander Brein, Anders Zijn? – 24 mei 2023

25 april 2023 Geen categorie

Een symposium over neurodiversiteit, diagnoses en identiteit

 

We zijn allemaal verschillend. Dat geldt niet alleen voor ons uiterlijk, maar ook voor hoe onze hersenen werken. Neurodiversiteit krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Mensen en breinen zijn uniek, maar aan een te ‘anders’ brein hangt al snel een diagnose als ADHD of autisme. Neurodivergente mensen zijn dan ook vaak de focus van neurowetenschappelijk onderzoek. Maar hoe ervaren deze mensen het zelf om een diagnose te krijgen? Welke rol speelt zo’n diagnose in iemands levensverhaal en identiteit? Opent het nieuwe deuren en maakt het dat je de zorg krijgt die nodig is? Of zorgt het er juist voor dat je je bewust wordt van je superpowers, en dat het eigenlijk de maatschappij is die moet veranderen? In dit neurofilosofisch symposium in Perdu bespreken neurodiversiteit experts bovenstaande vragen in interactie met het publiek.

 

Prof. Floortje Scheepers, psychiater en hoogleraar Innovatie in de GGZ aan UMC Utrecht, zal tijdens het symposium op 24 mei in gesprek gaan met een ervaringsdeskundige over de betekenis van een ‘neurodivergente’ diagnose. Vanuit haar beroep als psychiater heeft prof. Scheepers ervaring met het diagnosticeren van patiënten met een psychiatrische stoornis. In dit symposium zal zij deze ervaring met ons delen, en haar visie op wat zo’n diagnose voor invloed kan hebben op identiteit.

 

Sarah Westheim en Marisa Evers schuiven tijdens het symposium aan als ‘ervaringsdeskundigen’ op het gebied van neurodiversiteit. Sarah en Marisa hebben recentelijk de Neurodiverse Student Association (NDSA) opgericht op de Vrije Universiteit in Amsterdam. De missie van de NDSA is om neurodiversiteit te destigmatiseren, in het hoger onderwijs op de agenda te krijgen, en het bredere publiek te onderwijzen over kwesties rondom neurodiversiteit. Met hun verhaal zullen Sarah en Marisa vanuit een eerstepersoonsperspectief belangrijke kwesties binnen het onderwerp van neurodiversiteit uitlichten. 

 

Prof. Léon de Bruin is professor Filosofie van de Neurowetenschappen aan de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van het Amsterdam UMC. Zijn onderzoeksgebieden zijn de filosofie van de psychologie, psychiatrie en de (cognitieve) neurowetenschappen. Op 24 mei zal hij het gesprek tussen Floortje Scheepers, Sarah Westheim, en Marisa Evers modereren en hieraan zijn eigen inzichten vanuit de neurofilosofie toevoegen.

 

Bestel je ticket via https://perdu.nl/nl/r/proto-probelemen/

 

Datum woensdag 24 mei 2023, aanvang 20.00

Locatie Perdu

Adres Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

 


< Terug