‘Over de Kop’ met prof. dr. Iris Sommer

31 december 2021 Geen categorie

Op 2 januari verschijnt alweer de derde aflevering van ‘Over de Kop’, een podcast serie van vijf weken met iedere week een begrijpelijke aflevering over die onbegrijpelijke grijze massa in je hersenpan. Deze keer zal prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie en auteur ons meer vertellen over haar onderzoek naar de psychiatrische aandoening schizofrenie en hallucinaties. Waarom hallucineren mensen eigenlijk? En hoe (ab)normaal is dit? 

Ook vertelt ze over de rol die onze darmen kunnen spelen in de cruciale strijd tegen hersenaandoeningen en over de verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein. Wist je bijvoorbeeld dat de hersenen van vrouwen en mannen verschillen in grootte en werking, maar dat dit geen invloed heeft op het gemiddelde IQ van deze twee groepen? Hoe zit dat eigenlijk? En waar komen die verschillen in de hersenen dan vandaan?

Antwoord krijgen op deze vragen is zeer belangrijk zodat we beter weten hoe we kunnen ingrijpen bij aandoeningen als schizofrenie. Een mogelijke sleutel in de behandeling van schizofrenie is, gek genoeg, de darmen. Maar is dat wel zo gek? De darmen staan namelijk in nauw contact met de hersenen en zijn ook nog eens vrij makkelijk te beïnvloeden. Iris neemt ons mee in haar recent gestarte onderzoek, naar de rol van de darmen bij meerdere hersenaandoeningen. Hoe kunnen we door de darmen te beïnvloeden ingrijpen op hersenaandoeningen als depressie, schizofrenie of de ziekte van Parkinson? En wat verwacht zij zelf te vinden in dit onderzoek? Dit en meer hoort u in de derde aflevering van ‘Over de Kop’. 

Vanaf zondag 2 januari te vinden op de volgende kanalen (waar ook de vorige afleveringen te beluisteren zijn):

Spotify: https://open.spotify.com/show/03X8BkBasUOqzP44UzkOgS?si=f4407e4f36a2481d
Apple: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/over-de-kop/id1602129430?l=en
Google: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83NjdmZWMxOC9wb2RjYXN0L3Jzcw


< Terug