‘Over de Kop’ met prof. Christiaan Vinkers

13 december 2021 Actueel, BiB Public, In de media

Deze maand lanceert stichting Brein in Beeld haar podcast ‘Over de Kop’, met vijf weken lang een begrijpelijke aflevering over die onbegrijpelijke grijze massa in je hersenpan. Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering waarin presentator Pieter Hulst hersenonderzoekers interviewt over hun vakgebied en hoe hun inzichten zich vertalen naar onze maatschappij.

Op 19 december trappen we af met een interview met prof. dr. Christiaan Vinkers: meester in rechten, farmaceut, psychiater bij GGZinGeest en onderzoeker naar stress en veerkracht aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Christiaan neemt ons mee in de meest recente bevindingen over de invloed van stress op de hersenen tijdens langdurige isolatie. Nu de pandemie langer aanhoudt dan we in eerste instantie hadden verwacht, is dit onderwerp van steeds groter belang. We weten dat de lockdown negatieve gevolgen heeft op het mentale welzijn van veel mensen, maar geldt dit voor iedereen?

Niet alleen sociale isolatie zoals tijdens de huidige corona crisis, maar ook nare gebeurtenissen in het algemeen kunnen leiden tot veel stress. Christiaan Vinkers legt uit hoe de hersenen reageren op zulke stressvolle situaties, en dat dit verschilt van mens tot mens. Maar hoe komt het dat wij onderling zo verschillend reageren op stress? En kunnen we zelf bronnen van stress achterhalen en wegnemen? U hoort het allemaal tijdens de eerste aflevering van ‘Over de Kop’.

Vanaf zondag 19 december te vinden op Spotify: https://open.spotify.com/show/03X8BkBasUOqzP44UzkOgS?si=Kuao4id4RAGpQMVfBtE3NA

Meer informatie op www.breininbeeld.org/

Nieuwsgierig geworden naar Christiaan en zijn onderzoek? Neem een kijkje op https://www.dejongepsychiater.nl/redactie/alumni/816-vinkers-christiaan.


< Terug