Over de Kop Podcast
9 december 2021 Actueel, BiB Public, In de media
Tot op heden nog ongehoord: een begrijpelijke podcastserie over onze onbegrijpelijke grijze massa
Vanaf 19 december!
Stichting Brein in Beeld neemt je vanaf 19 december wekelijks mee langs een reeks spraakmakende onderwerpen uit de neurowetenschappen. Vijf weken lang verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van Over de kop, een podcastserie door neurowetenschappers voor iedereen. Wetenschaps-enthousiasteling en presentator Pieter Hulst behandelt met experts de inhoudelijke en maatschappelijke kant van hun hersenonderzoek. De serie is te volgen op Spotify en via de website van Stichting Brein in Beeld.
Lockdownstress overschat?
In de podcastreeks komen diverse onderwerpen voorbij. Op 19 december trappen we af met een interview met prof. Christiaan Vinkers (stress and resilience) over een zeer actueel onderwerp: het effect van de COVID-pandemie op onze mentale gezondheid. Mensen lijken weerbaar, maar nemen we dit probleem wel serieus genoeg?
Multiple sclerose: oorzaak- of symptoombestrijding?
Professoren Jeroen Geurts (translational neuroscience) en Hanneke Hulst (neuropsychologie van gezondheid en ziekte) nemen de luisteraar mee in de wereld van de ziekte multiple sclerose, waar zij een groot deel van hun wetenschappelijke carrière aan wijden. Wat gebeurt er precies in de hersenen tijdens deze ziekte, en kijken we er wel op de goede manier naar?
Wel of niet opereren bij hersentrauma?
Prof. Wilco Peul (neurochirurgie) vertelt over zijn ervaringen als neurochirurg over de effecten die hij – soms jaren later – nog bij patiënten ziet nadat ze geopereerd zijn na hersenletsel. Het ligt misschien voor de hand om mensen met hersenletsel te opereren, maar staan we wel genoeg stil bij de gevolgen?
Gelijkwaardig, maar niet gelijk
Prof. Iris Sommer (psychiatrie) vertelt over hoe de bacteriën in je darmen invloed hebben op hoe je hersenen functioneren. Ook bespreekt ze wat de verschillen zijn tussen mannen- en vrouwen hersenen en hoe wij hier in de samenleving mee geconfronteerd worden.
Genderdysforie in het brein?
Dit verschil wordt tijdens een andere aflevering nog eens extra onderzocht door dr. Baudewijntje Kreukels (gender en seksuologie). Zij neemt ons mee in het onderzoek naar gender en genderdysforie. Is dat terug te leiden tot biologische processen in de hersenen?
Door hersenonderzoek vanuit diverse perspectieven te belichten, hopen we u mee te nemen in die onbegrijpelijke grijze massa, die wellicht iets minder onbegrijpelijk wordt doordat Pieter de gedreven neurowetenschappers het vuur aan de schenen legt en daarmee neurowetenschap dichterbij brengt.
Volg @overdekoppodcast op instagram voor alle updates over de podcast!