Thought for Food: Hoe de wetenschap hercencellen kan maken uit je huid

12 september 2021 Actueel, BiB Public, In de media

Hoe de wetenschap hersencellen kan maken uit je huid

De volgende Thought for Food aflevering komt er weer aan. Op woensdag 22 september keert Brein in Beeld terug met een webinar over stamcellen.

Het is tegenwoordig mogelijk om huidcellen uit het menselijk lichaam te halen en ze terug te brengen tot stamcellen. Die stamcellen kunnen vervolgens weer gestuurd worden om zich te ontwikkelen tot allerlei soorten ander weefsel, en dus ook hersencellen. Dit biedt unieke mogelijkheden op medisch en wetenschappelijk gebied. Zo kunnen gekweekte mini-orgaantjes het gebruik van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek verminderen en kunnen ze gebruikt worden om gepersonaliseerd medicatie te ontwikelen en te testen. Klinkt dit futuristisch? Niet voor neurobioloog en universitair hoofddocent Vivi Heine (VU). Zij is expert op het gebied van deze ontwikkelde stamcellen, zogenaamde iPSCs, en neemt ons tijdens het komende webinar mee in haar onderzoeksveld. Hoe maak je die stamcellen nou eigenlijk? Hoe helpen ze ons ziektes begrijpen en bestrijden? Wat zijn de medische risico’s en maatschappelijke gevolgen?

De sessie zal worden gemodereerd door Hanneke Hulst en gedurende het webinar is er gewoonlijk ook weer ruimte om vragen te stellen via de chat.

Meld je aan via het inschrijfformulier: https://forms.gle/Zsgai5TxATgpp9fd9

Wanneer? Woensdag 22 september van 12.15-13.00 uur

Wie? Dr. Vivi Heine

Wat? Interactieve live webinar tijdens je lunchuur!


< Terug