Zie, hoor, voel, proef, ruik, wees intuïtief en beweeg mee met zeven top-wetenschappers

29 oktober 2018 BiB Public

Voorbeschouwing op de eerste filmavond

Stichting Brein in Beeld introduceert een nieuwe reeks Brein op Beeld filmavonden in Science Center NEMO. De aftrap is op dinsdag 30 oktober om 16.00 uur met een groot symposium met zeven zinderende lezingen over onze zintuigen. Na afloop van het symposium wordt om 19.30 de film Donnie Darko getoond, met voorafgaand een wetenschappelijke inleiding. Het is ook mogelijk om een kaartje voor alleen de film te kopen.

Kaartjes voor deze avond zijn te koop via: http://www.ticketkantoor.nl/shop/breinopbeeld
LET OP: Tickets voor het symposium zijn bijna uitverkocht! Kaartjes voor alleen de film nog wel beschikbaar.

Gebruik je zintuigen slim!
Top-wetenschappers en kunstenaars geven het publiek een kijkje in de onbeperkte mogelijkheden van onze zintuigelijke wereld. Zo vertelt Vincent Bijlo, die blind is, dat zijn andere zintuigen hem helpen ‘zien’, beweegt Erik Scherder zich als vanouds tussen de mensen om iedereen gezond in beweging te krijgen en lanceert Iris Sommer haar nieuwe boek de Zeven Zintuigen. Wil je weten hoe je de juiste partner kan ruiken, hoe zintuigen zijn gekoppeld aan onze emoties en waarom ons brein ons beloont als we suiker proeven?

Waarnemen is teamwork van de zeven zintuigen
De hersenen verwerken informatie die je zintuigen registreren. In de oudheid definieerde Aristoteles al vijf zintuigen, namelijk oren om te horen, ogen om te zien, de huid om te voelen, neus om te ruiken en de mond om te proeven. Tegenwoordig tellen we er zeven; intuïtie is het zesde zintuig en het evenwichtsorgaan om ons altijd in balans te houden het zevende zintuig. Het brein integreert informatie van al deze zintuigen en zo beleven wij de wereld om ons heen. Andersom bepaalt onze kijk op de wereld ook wat we waarnemen.

Vertrouw niet op je waarnemingen
Waarnemingen zijn altijd subjectief, gekleurd en slordig. Ze worden namelijk bepaald door wat je verwachting, je angst, door je verleden. Ben je huiverig voor kritiek en staat er een functioneringsgesprek voor de deur? Realiseer je dan dat je oren dan waarschijnlijk gespitst zijn op de kritiek en de complimenten niet willen horen, terwijl die er waarschijnlijk wel zijn. Gelukkig hebben we onze andere zintuigen die helpen om een gesprek weer door een positieve bril te zien.

Het brein houdt ons soms voor de gek
Het komt ook voor dat we dingen die er niet zijn, kunnen zien, horen, voelen, proeven of ruiken. We zijn dan aan het hallucineren. Hersenwetenschappers komen steeds dichterbij dit grote brein-mysterie. Tijdens dit symposium leert het publiek over het gevaar van hallucinaties, die je ook kan krijgen na drankgebruik of oververmoeidheid. Hoe bizar de vormen van hallucinaties kunnen zijn, is te zien tijdens de film Donnie Darko aan het einde van de avond.

Brein op Beeld film
Als Donnie op een avond slaapwandelend zijn kamer uitloopt. Hij ziet een duivels konijn voor zich, Frank, die hem vertelt dat de wereld zal vergaan in 28 dagen. Als Donnie weer thuiskomt treft hij in zijn slaapkamer de gecrashte motor van een vliegtuig aan. Tijdens de film vraagt de kijker zich telkens af of Donnie aan hallucinaties lijdt en een abnormale perceptie heeft, of dat de wereld daadwerkelijk zal eindigen na 28 dagen. Neurowetenschappers leggen het publiek uit hoe deze absurdistische vorm van hallucinaties kunnen ontstaan.


< Terug