Brein op Beeld filmavond: over hoe we ons allemaal ‘over de kop’ werken
27 september 2017 Actueel, BiB Public
11 oktober vertelt psychiater en topwetenschapper Christiaan Vinkers voorafgaand aan de film ‘Whiplash’ hoe druk, prestatiedrang en burn-out een rol spelen in het brein en in je leven.
Are you rushing or are you dragging? Een zenuwslopend fragment uit de film Whiplash waarin Andrew Neiman, een ambitieuze jonge jazzdrummer, wordt gedrild door zijn docent. Als kijker voel je het machtige samenspel tussen de intrinsieke wens van Andrew om de beste te zijn en de externe druk die hem wordt opgelegd door de docent.
© Universal Pictures International
The sky is the limit lijkt de verwachting te zijn die de maatschappij anno 2017 van mensen heeft. Mensen verwachten van elkaar perfectionisme; een fantastisch CV, je moet de beste en leukste ouder of vriend zijn en het liefst ook nog populair op sociale media. De externe druk en prestatiedrang lijken onevenredig groot. Wat doet dit met ons brein? Gaan we langzaamaan met z’n allen ‘over de kop’?
Wát maakt dat de ene persoon wel goed bestand is tegen (externe) druk en prestatiedrang en de ander niet? Dit zijn belangrijke vragen, want maar liefst één op de zeven werkende Nederlanders heeft last van burn-out klachten. Gaat het hier om een hype of is er echt iets ‘mis’ in de maatschappij? Psychiater Christiaan Vinkers zal deze en andere gerelateerde vragen, beantwoorden.
Voor aanvang van de film en na afloop is er in de foyer een interactieve hersenmarkt waar je in gesprek kan gaan met verschillende onderzoekers, naar hersenweefsel kunt kijken onder de microscoop, en natuurlijk al je vragen kan stellen. Een avond vol ontspanning én verdieping!
Over de spreker
Dr. mr. Christiaan Vinkers is afgestudeerd in de rechten, farmacie én geneeskunde en werkt als psychiater en wetenschapper in het UMC Utrecht Hersencentrum. Hij houdt zich in zijn onderzoek bezig met factoren die kwetsbaarheid en veerkracht van het brein beïnvloeden. Naast zijn werk als arts en wetenschapper zet hij zich in om kennis naar een algemeen publiek te vertalen via o.a. De Jonge Psychiater en het geven van publiekslezingen. Onlangs was hij te zien in Sophie in de mentale kreukels (NPO 3, een serie over burn-out). Deze maand verschijnt ook zijn boek ‘Even Slikken’ over hedendaagse toename in burn-out en depressie.
Dit is de eerste avond van een drieluik, de andere avonden zijn als volgt:
Woensdag 15 november: ‘Concussion’
Onderwerp: Hersentrauma
Spreker: dr. Joukje van der Naalt
Woensdag 13 december: ‘The Theory of Everything’
Onderwerp: ALS
Spreker: dr. Joost Raaphorst
Tickets: www.ticketkantoor.nl/shop/breinopbeeld.nl