Bekijk samen met gerenommeerde wetenschappers films over ons brein

8 september 2016 Actueel, BiB Public

breinopbeeld

Op drie dinsdagavonden in het najaar kunnen bezoekers samen met een topwetenschapper naar de film in NEMO Science Museum in Amsterdam. Drie (inter)nationale bioscoopfilms over onderwerpen die onze hersenen aangaan, zullen worden voorzien van commentaar door experts. Een initiatief van stichting Brein in Beeld in samenwerking met de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van VUmc en NEMO Kennislink.


De drie filmavonden onder de naam Brein op beeld zijn bedoeld voor iedereen. Via een toegankelijk en aantrekkelijk programma kunnen bezoekers hun kennis vergroten over de werking van onze hersenen en begrijpen wat er mis gaat bij neurologische en psychiatrische aandoeningen. De experts zullen de films voorzien van verhelderend wetenschappelijk commentaar.

Bezoekers kunnen op dinsdag 4 oktober de film De Gelukkige Huisvrouw bekijken samen met hoogleraar psychiatrie Iris Sommer die inzoomt op de psychose van hoofdrolspeelster Carice van Houten in de film.
Sommer is hoogleraar psychiatrie aan het UMC Utrecht en doet onderzoek naar hersenaandoeningen. Ze heeft geneeskunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2006 heeft ze de Utrechtse stemmenpoli opgericht waar het ontstaan van hallucinaties (zoals stemmen) wordt onderzocht. Daarnaast verricht ze onderzoek naar psychose, waar hallucinaties vaak een onderdeel van zijn, en nieuwe behandelingen voor schizofrenie.

Op dinsdag 1 november de film Still Alice samen met hoogleraar neurologie Philip Scheltens die dieper in gaat op de vroege Alzheimer waar hoofdrolspeelster Julianne Moore door wordt getroffen.
Scheltens is hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum, VU medisch centrum. Hij heeft medicijnen gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens zijn promotieonderzoek heeft hij de diagnostiek van Alzheimer verbeterd, door MRI criteria te onderzoeken. Zijn doel is om dementie behandelbaar te maken door wetenschap en zorg voor dementie op het hoogst mogelijke niveau uit te voeren, in Nederland, maar ook daarbuiten.

En op dinsdag 13 december de film Project NIM samen met emeritus hoogleraar socio-ecologie Jan van Hooff die achtergrond geeft bij het leven van de chimpansee Nim en de taalontwikkeling die de mensaap doormaakt.
Van Hooff emeritus hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Als hoogleraar (1980 tot 2001) deed hij onderzoek naar de sociale processen, het sociaal gedrag en de sociale organisatie van dieren en in het bijzonder primaten zoals orang-oetans en chimpansees. 

Praktische informatie:

Locatie NEMO Science Museum
Adres Oosterdok 2, Amsterdam
Data 4 oktober 2016, 1 november 2016 & 13 december 2016
Tijd 19:30u – 23:00
Prijs Passe-partout (3x) €16,50, studenten & BiB-leden: €12,–
  Per film €6,50, studenten & BiB-leden: €5,–

 

Tickets op: https://www.ticketkantoor.nl/shop/bib2016

Bekijk de flyer


< Terug