Radio Een Vandaag 4 juni 2014

4 juni 2014 Actueel, BiB Public

Een samenvatting van de onderwerpen die Jeroen Geurts besprak bij Radio 1 Vandaag op 4 juni 2014: geheugen aan en uit zetten, sociale druk en veranderingen in het brein van homoseksuele vaders.

Beluister hier de uitzending terug

Herinneringen aan- en uitzetten in ratten

Onderzoekers in Amerika zijn erin geslaagd om herinneringen in ratten te wissen en vervolgens weer te herstellen, door middel van de techniek optogenetics. Bij deze techniek wordt lokaal een virus geïnjecteerd in het brein, waardoor een bepaald eiwit tot expressie komt dat gevoelig is voor licht. Vervolgens wordt er een optische kabel in het brein gebracht, waarmee de zenuwcellen met een bepaald soort licht beschenen kunnen worden en hiermee geactiveerd of gedeactiveerd worden. Als gevolg van deze (de)activatie, kunnen verbindingen tussen zenuwen versterkt of verzwakt worden, wat uiteindelijk is gebruikt om die herinneringen in ratten uit te wissen en weer te herstellen.

Bron

Scientias: Herinneringen wissen en weer herstellen: het kan!

Sociale druk heeft een kort effect

Door sociale druk kan onze mening veranderen. Chinese onderzoekers hebben uitgezocht hoe lang het effect aanhoudt van sociale druk. Uit de resultaten blijkt inderdaad dat de mening van mensen veranderd wordt door de omgeving, maar dat dit effect maar van korte duur is: namelijk drie dagen.

Bron

Scientias.nl: Sociale druk kan jouw mening slechts 3 dagen veranderen

De neurobiologie van het verzorgen van een kind

Welke hersengebieden worden actief als moeders of vaders hun kinderen verzorgen? Dat blijkt niet helemaal hetzelfde te zijn: heteroseksuele moeders laten meer activatie zien in gebieden belangrijk voor emotie, terwijl heteroseksuele vaders meer hersenactivatie laten zien in gebieden die belangrijk zijn voor sociale interactie en logisch redeneren (cognitie). Homeseksuele vaders laten activatie zien in beide gebieden.

Bron

NU.nl:’Brein van homoseksuele vader wordt gevoeliger door baby’


< Terug