Radio Een Vandaag 21 mei 2014

21 mei 2014 Actueel, BiB Public

jeroen_21_mei_thumb

Een samenvatting van de onderwerpen die Jeroen Geurts besprak bij Radio 1 Vandaag op 21 mei 2014: hersennetwerken bij MS, doel hebben in je leven, octopus die nooit in de knoop raakt en de storm op Jupiter!

Beluister hier de uitzending terug

Hersennetwerken bij MS

De hersenziekte Multiple Sclerose (MS) treft mannen harder dan vrouwen. Mannen met MS hebben na een ziekteduur van zes jaar vaak meer problemen met bijvoorbeeld geheugen en concentratie dan vrouwelijke MS-patiënten. Ook was na zes jaar ziekteduur het brein van mannelijke patiënten erger gekrompen. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc in Amsterdam. Het academisch ziekenhuis bracht de resultaten dinsdag naar buiten.

Neurowetenschapper Menno Schoonheim onderzocht 150 MS patiënten die allemaal zes jaar de diagnose MS hadden. Hij concludeerde ook dat het mannelijk brein bij MS minder efficiënt werkt.

MS gaat gepaard met ontstekingen in de hersenen. Uit het onderzoek van Schoonheim bleek dat de hoeveelheid ontstekingen niet groter was bij mannen dan bij vrouwen. De gevolgen van die schade was echter erger bij mannen met MS, doordat het netwerk erger verstoord raakte. Volgens de wetenschapper is het dus belangrijk om MS te onderzoeken als een ziekte van het hele hersennetwerk en niet alleen te kijken naar ontstekingen, wat tot voor kort gangbaar was in het MS-onderzoek.

De ziekte treft overigens meer vrouwen dan mannen. Hoe het kan dat de gevolgen van de ziekte voor mannen ernstiger zijn is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of deze geslachtsverschillen ook op de lange termijn blijven bestaan. Volgens Schoonheim wordt nog onderzocht of het mildere verloop van de ziekte voor vrouwen misschien te maken heeft met bescherming door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dat zou kunnen betekenen dat de ziekte bij vrouwen na de menopauze verandert.

Schoonheim hoopt donderdag 22 mei te promoveren op zijn onderzoek.

Zorg voor een doel in je leven!

Zorgt het hebben van een doel in je leven voor een lager sterfterisico? Volgens Amerikaanse onderzoekers wel. Uit een grote longitudinale studie met ruim 6000 deelnemers die 14 jaar duurde, bleek dat mensen (in verschillende leeftijdscategorieën) die een doel in een leven hadden ook een lager sterfterisico hadden. Interessant genoeg hebben de onderzoekers alleen gecorrigeerd voor psychologische factoren (bijv. positieve en negatieve emoties) en niet voor gezondheidsrisico’s.

Bronnen

Scientias.nl: Een doel in het leven kan uw leven verlengen
Psychological Purpose in Life as a Predictor of Mortality Across Adulthood

Octopus raakt nooit in de knoop

Heb jij je ooit afgevraagd waarom de armen van een octopus niet in de knoop raken? Uit resultaten van een nieuw onderzoek blijkt dat de zuignappen van de octopus op heel veel voorwerpen vastzuigen, behalve op de eigen huid. Men denkt dat een specifiek chemisch signaal in de huid ervoor zorgt dat de zuiging van de zuignappen verstoort raakt.

Bron

Nu.nl: ‘Octopus raakt niet in de knoop dankzij reflex zuignappen’

Storm op Jupiter

Er woedt al 400 jaar een storm op de planeet Jupiter, wat waar te nemen is als rode vlek. De laatste decennia krimpt deze vlek echter aanzienlijk en wetenschappers zijn er nog niet over uit hoe dit komt. Als de krimp op deze manier doorzet, zal over tientallen jaren deze karakteristieke vlek verdwenen zijn.

Bron

NU.nl: Enorme vlek van Jupiter krimpt steeds sneller


< Terug