Neuro Cyborg in de Amsterdamse waag

31 maart 2014 Actueel, BiB Public

Hoe werkt ons brein? Is neurologie een ontwerpvak geworden? Wij nodigen ontwerpers, kunstenaars, (neuro)wetenschappers en hackers uit om samen met ons de huidige stand van zaken in de doe-het-zelf neurologie te verkennen. Makkelijke hacks om zelf te maken dus, bijvoorbeeld eenvoudige Arduino elektronica waarmee je controle hebt over de arm van iemand anders.

Iedereen is een neurowetenschapper

Dit avondprogramma begint met een korte inleiding over visualisatie en beeldvorming van de hersenen door Martijn Steenwijk (hersenwetenschapper bij het VU Medisch Centrum en vrijwilliger voor stichting Brein in Beeld). Vervolgens volg je een hands-on workshop en ontdek je de neurowetenschappen dankzij de Doe- Het-Zelf kits van BackyardBrains. Je bouwt je eigen apparatuur en sleutelt aan interacties tussen de fysiologie van het zenuwstelsel en elektronica; je hoort een neuron “pieken” met een neuron versterker. We meten en experimenteren met de signaalsnelheid van axonen als ware hersenwetenschappers.

Cyborgs

Naarmate de avond vordert gaan we over op cyborgtechnologieën. De DIY EMG setup zal de zenuwen van een deelnemer verbinden met de spieren van een ander. Tot slot onderzoeken we hoe transhumanisten neurotechnologie gebruiken om de lijnen tussen biologie en machines vervagen. In het experimentele deel bouwen we onze eigen cyborgs, met op afstand bestuurbare kakkerlakken als model.

Wetenschappers ontrafelen langzaam de mysterieuze samenstelling en de mechanismen van het menselijk brein. Technologie die ons in staat stelt om digitaal te communiceren met grijze stof zal onvermijdelijk volgen op deze ontdekkingen. Wat zijn de beperkingen van de hedendaagse neurowetenschap en welke dogma’s zijn hun breekpunt voorbij?

Kom langs als je geïnteresseerd bent in doe-het-zelf experimenten met gemakkelijk toegankelijke tools. Je hebt geen voorkennis nodig – het enige wat je nodig hebt is een nieuwsgierige en open geest.

Deur open om 19.30 uur
Entreeprijs is € 5,- per persoon, te voldoen aan de deur.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Wanneer: vrijdag, 4 april, 2014 – 20:00 tot 23:00
Waar: Waag Society, Nieuwmarkt 4, Amsterdam

Registratie vooraf is verplicht. Ga naar de website van Waag Society om te registreren.


< Terug