Jeroen Geurts vaste correspondent wetenschap Radio Een Vandaag

5 maart 2014 Actueel, BiB Public

Vanaf woensdag 5 maart is Jeroen Geurts vaste correspondent wetenschap in Radio Eén Vandaag. In de eerste uitzending onderstreepte hij het belang van wetenschapsvertaling en sprak hij over mannen- en vrouwenbreinen.


Jeroen stelt zich voor als hersenonderzoeker, voorzitter van De Jonge Akademie en directeur van Brein in Beeld. Zijn missie is om wetenschap midden in de maatschappij te laten staan: daar is zij het beste op haar plaats. Gisteren nog ontleedde hij nog ‘live’ voor publiek een kalfsbrein bij de Universiteit van Nederland in AIR Amsterdam. Iedereen moet toegang kunnen hebben tot dat fascinerende brein!

In AIR kwamen verschillen tussen mannen- en vrouwenbreinen aan bod. Hersenziekten komen soms bij mannen of vrouwen vaker voor, zoals bijvoorbeeld bij multiple sclerose (meer vrouwen) of autisme (meer mannen). Deze week stond er nog een onderzoek in de American Journal of Human Genetics waarin bij meer dan 700 families werd gekeken naar de erfelijke ondergrond van autisme. De onderzoekers concludeerden dat het lijkt alsof vrouwen veel meer genetische ‘foutjes’ moeten oplopen voordat ze autisme ontwikkelen. Dat is natuurlijk fascinerend: waarom zou dat zo zijn?

Link naar website Jeroen: www.jeroengeurts.nl.

Link naar website De Jonge Akademie: www.dejongeakademie.nl.


< Terug