Blijft de geest of ziel voortleven na de dood?

1 januari 2014 Blogs

De vraag naar de ziel houdt de gemoederen al eeuwen lang bezig en we hebben er nog steeds geen eenduidig antwoord op. Het is meestal een discussie tussen de waarheid van de wetenschap en die van de godsdiensten. Het is maar vanuit welk perspectief je kijkt, welke aannames je hebt en welke definities van begrippen je hanteert. De vraag is daarmee nog steeds niet beantwoord, misschien voor een enkeling maar niet ‘an-sich’.

Hoe dan om te gaan met een dergelijke vraag? Laten we de zaak eens anders aanpakken. We gaan niet opzoek naar het antwoord op de vraag, maar laten we de vraag zelf onderzoeken. Dit onderzoek kan iedereen zelf doen, beter nog dient door jou zelf te worden gedaan. Vraag jezelf eens ‘wat maakt dat deze vraag voor mij urgent is?’ ‘wat maakt dat ik deze vraag stel?’ kijk daarbij eens goed naar de woorden die je hebt gebruikt.

Misschien kom je er achter dat de vraag anders geformuleerd dient te worden. Dat er een woord weg moet, of vervangen moet worden, zodat hij meer ‘klopt’. Ga hiermee door, en zie je volgende betere vraag als een voorlopig antwoord. Denk aan vragen aan jezelf als “wat bedoel ik met ziel?” en “waarom wil ik dat deze bestaat?” of vraag jezelf een als je denkt: “wat een onzin, dat gepraat over die ziel en dat hiernamaals.” “Waarom vind ik dat onzin?” en “hoe denk ik dan dat het zit en waarom denk ik dat dat klopt?”

Want zeg nou zelf, is het urgente gevoel dat je had bij het stellen van je vraag weg als een van de volgende antwoorden ‘waar’ blijkt te zijn:

  • De geest, de ziel is een neuraal netwerk dat stopt met bestaan als je dood gaat.
  • De geest, de ziel is een niet aan tijd en ruimte gebonden bewustzijn dat deel is van het geheel dat na jou dood voort blijft bestaan als deel van de kosmos. Of heeft het bevragen, het onderzoeken ‘waarom’ deze vraag voor jou van belang is, je verder gebracht?

< Terug