Een ei in de MRI-scanner

12 november 2013 BiB Kids

kinderuniversiteit2013_1

Op zondag 10 november volgden 12 leerlingen van de Kinderuniversiteit Haarlem een ‘hersenles’, verzorgd door VUmc en Stichting Brein in Beeld.


Als echte studenten kregen de scholieren eerst een minicollege van assistent-onderzoeker bij anatomie en neurowetenschappen Quinten van Geest. Daarna maakten de leerlingen kennis met de hersenanatomie; hoe zien de hersenen van echte mensen eruit? Lukt het om hersenplakken in de juiste volgorde terug te leggen? Bij Thomas Goldschmidt (onderzoeker radiologie) kregen ze uitleg over de pupilreflex en leerden ze van alles over de snelheid waarmee hersenen nieuwe informatie in zich opnemen.

De leerlingen kregen les over de MRI-scanner en het magneetveld waarmee de scanner de plaatjes van de hersenen kan maken. Ze moesten de MRI-beelden van een gescande schoenendoos beoordelen. Wat zat er in de schoenendoos? Het bleek uiteindelijk te gaan om een zonnebloem, cactus, tomaat, pompoen en een ei.

kinderuniversiteit2013_2-1

Het magneetveld van de MRI-scanner staat nooit uit. Een metalen kleerhanger aan een touw wordt linea recta naar de tunnel toegetrokken.


< Terug