Data invoeren #KNWblogs

22 maart 2013 Blogs

Deze week is er niet zoveel gebeurd op mijn stage. Ik ben vooral bezig geweest met data invoeren in de computer, zodat ik volgende week kan beginnen met analyseren van de data. Daar kijk ik wel naar uit, want het invoeren van data is wel een beetje saai. Toch moet je de hele tijd blijven opletten om geen fouten te maken bij het invoeren.

Geschreven door Kenneth Hulst

Daarnaast heb ik een van de andere onderzoekers geholpen met data verzamelen voor het onderzoek van twee andere onderzoekers. Zij proberen uit te zoeken of ze het cognitief functioneren kunnen beïnvloeden via transcraniële magnetische stimulatie.

Transcraniële magnetische stimulatie is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van elektromagnetische inductie. Door stroom door een spoel te laten lopen wordt er een magnetisch veld opgewekt. Wanneer deze spoel bij het hoofd van de patiënt wordt gehouden kan dit magnetisch veld stroom opwekken in het brein, waardoor neuronen (onze hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen, en een zo een zenuwcel noemen we een neuron) kunnen worden geactiveerd.

Wanneer er meerdere impulsen achter elkaar worden toegediend (repetitieve TMS), kan het effect van de stimulatie blijven bestaan nadat de stimulatie zelf gestaakt is. Van dit principe wordt gebruik gemaakt in het onderzoek waarbij ik meehelp. Ik help eigenlijk vooral met uitleg geven aan de patiënt en klaarzetten van apparatuur. Maar ik help graag want ik krijg van de andere onderzoekers ook af en toe hulp bij mijn onderzoek.

Daarnaast heb ik voor mijn zus een samenvatting geschreven van een van haar artikelen. De artikelen die gepubliceerd worden in een wetenschappelijk tijdschrift zijn doorgaans in het Engels. Ik heb haar artikel in het Nederlands samengevat zodat het naar de deelnemers van het onderzoek opgestuurd kan worden. Op die manier krijgen zij informatie over wat het onderzoek waar zij aan meegewerkt hebben uiteindelijk heeft opgeleverd.

Bijzonderheden van deze week

Deze week was er ook weer een werkbespreking. Een team van onderzoekers dat in Canada heeft gewerkt aan kleuringen van hersenweefsel besprak hun bevindingen. Zij hebben onderzoek gedaan naar het mechanisme achter het ontstaan van MS. Ik vond het heel interessant om hun verhaal te horen. Het is bijzonder om zo dicht bij de wetenschap te zitten. Je krijgt ontdekkingen en ideeën te horen die nog nooit zijn gepubliceerd. Ook is het leerzaam om te zien hoe andere onderzoekers te werk gaan, en om te zien hoe zij problemen hebben aangepakt.

Daarnaast heeft de onderzoekscommissie mijn onderzoeksvoorstel voor deze stage goedgekeurd dus dat betekent dat ik officieel mijn onderzoek mag uitvoeren als onderdeel voor mijn opleiding tot basisarts.

Tot de volgende keer!

Ik hoop dat je volgende week ook weer mijn blog zal lezen. Volgende keer zal ik wat afbeeldingen toevoegen zodat je kan zien hoe de data waar ik mee werk er ongeveer uitziet.


< Terug