Diverse breinen #KNWblogs

1 maart 2013 Blogs

Als je samen met vijf collega’s twintig dagen lang op ongeveer twintig vierkante meter zit, dan leer je elkaar in een snel tempo kennen. Buiten het werk om gaat dit proces net wat anders. Dan bepaal je zelf met wie je graag meer tijd zou willen doorbrengen, wanneer je dit wilt doen en waar. Op de werkvloer daarentegen krijg je een bureau toegewezen en welke collega’s daar omheen zitten is een complete verassing.

Geschreven door Myrte Strik

De collega’s met wie ik vijf dagen per week een kamer zou gaan delen, vijf maanden lang, ontmoette ik op mijn eerste werkdag. Bij een dergelijke ontmoeting is de eerste indruk zeer belangrijk. Ik was meteen druk bezig een indruk te vormen van hen, maar vanzelfsprekend was dit proces ook andersom gaande. Dit laatste besefte ik mij maar al te goed. Uit eerdere eerste indrukken wist ik dat personen die attent, actief, blij, belangstellend, initiatiefvol en enthousiast zijn een zeer goede indruk bij mij achter lieten. Dus logischerwijs probeerde ook ik gebruik te maken van deze eigenschappen bij de ontmoeting met mijn kamergenoten. Dit was de start van een interessante en leuke groepsvorming.

Drie weken later

Nu de groepsvorming enigszins gesettled is zijn sommige eerste indrukken onveranderd gebleven, ook al zijn ze vaak wel aangevuld met wat extra informatie. Toch zijn er ook een aantal eerste indrukken die ik heb moeten aanpassen. Zo leek bijvoorbeeld een collega in de eerste instantie rustig, afwachtend en een beetje verlegen, maar dit beeld veranderde snel. Al binnen 48 uur werd het mij duidelijk dat deze collega juist zeer gevat was. Gewiekste en geestige opmerkingen vliegen regelmatig de kamer door. Voor alle collega’s gold dat men steeds losser werd naarmate de uren, dagen en weken vorderden. Nu, ruim drie weken later, heb ik een hoop informatie kunnen verzamelen over mijn collega’s. De één drinkt zijn koffie met melk, suiker en nog een beetje melk, de ander wordt extreem enthousiast over alles wat enigszins te maken heeft met de amygdala (een gebied in de hersenen dat betrokken is bij emoties) en de collega links van mij kan zo geconcentreerd bezig zijn dat hij op niets meer reageert.

Samen staan we sterk!

Er is echter één eigenschap die iedereen overeenkomstig heeft, namelijk elke collega is bereid om je te helpen. Dit laatste is regelmatig nodig. Doordat je in de eerste weken ontzettend veel moet leren, ervaren en proberen komt het wel eens voor dat je met je handen in het haar zit. Zo kunnen de gecompliceerde computerprogramma’s de we gebruiken wel eens zorgen voor lichte frustraties. De vele uren die ik doorbreng met mijn computer wissel ik af met het doorspitten van talrijke MS gerelateerde artikelen. Het is belangrijk om deze artikelen te lezen, omdat je zo op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar MS. Deze artikelen zijn niet altijd even eenvoudig om te lezen. Echter, op het moment dat je iets niet begrijpt, een moeilijk woord niet kent of je hebt het computerprogramma weer eens laten vast lopen, dan is er altijd wel een kamergenoot die te hulp schiet. Onderzoek doen is namelijk niet alleen maar zelfstandig werken. Samenwerken is erg belangrijk in dit veld! Diverse breinen met daarin verschillende ideeën, meningen en persoonlijkheden zorgen voor een goede en dynamische werkomgeving. Collega’s uit verschillende vakgebieden kunnen van elkaar leren en met elkaar leren. Ze kunnen elkaar aanvullen, verbeteren en op nieuwe ideeën brengen. Dit zorgt ervoor dat onderzoek doen elke dag weer een zeer leerzaam en leuk proces is. Zo leer ik elke dag van de diverse breinen van mijn kamergenoten en zij van mij!


< Terug