Vermaak in Japan

12 november 2012 Blogs

Ook in Japan ben ik soms toe aan ontspanning. In Nederland was ik dan gewend om eerst wat te drinken bij vrienden, waarna we ter plekke besloten of we de avond nog wat langer maakten. Vaak gingen we dan door in cafeetjes in de binnenstad of gingen we tot in de late uurtjes los op de dansvloer. Vervolgens werd er nog wat gegeten en keerden we huiswaarts met de fiets of de nachttrein. In Tokio is het uitgaan iets anders geregeld. Hier wordt ongeveer twee weken van te voren een lijst van deelnemers gemaakt om op een zekere avond in een gereserveerd restaurant te gaan eten. Japanners zijn denk ik niet zo flexibel en plannen al ver van tevoren. Als ik op een dag vraag of men dezelfde avond een biertje lust, wordt dat door vrijwel iedereen afgewezen. Bovendien gaat het gros niet door na middernacht. Dit is deels te wijten aan het openbaar vervoer dat na twaalf uur stopt met rijden en pas weer begint om vijf uur ’s ochtends. Niet iedereen wil hier op wachten en in deze grote stad ben je erg afhankelijk van het openbaar vervoer. Een andere reden dat men niet tot zonsopgang doorfeest is dat het ongezond gevonden wordt. Een slaapachterstand is immers slecht voor de werkprestaties, die men hier meestal als prioriteit stelt. Als Japanners rond etenstijd beginnen met uitgaan, hebben ze er bovendien om middernacht ook wel genoeg van. Ze vinden het gek dat in Nederland het uitgaansleven pas na middernacht haar hoogtepunt bereikt, en misschien is dat ook wel zo.

Geschreven door Bart van Dijk

Van Tokio wordt gezegd dat het een stad is dat nooit slaapt. Het nachtleven zou altijd bruisend zijn met feestjes hier en daar. Misschien zoek ik niet goed, maar ik zie dit anders. Deze stad is zeker niet te vergelijken met een plaats als Salou in Spanje met talloze discotheken waar D.J.’s de jeugdige bezoekers tot ’s ochtends vroeg laten dansen op hun muziek. Tokio is daar te volwassen voor, en bovendien is dansen na middernacht verboden door de Japanse wetgeving. Er bestaan wel discotheken maar als je danst in de nacht doe je iets illegaals. In de afgelopen maanden is de politie een offensief begonnen om deze bijzondere wet ook daadwerkelijk te handhaven en zijn er meerdere discotheken (op last van de politie) gesloten na het overtreden hiervan. Met affiches wordt aan de bezoekers duidelijk gemaakt dat dansen niet is toegestaan (zie plaatje). Omdat de entree voor deze discotheken voor mannen rond de 30 euro ligt, de drankjes er rond de 10 euro zijn en er niet gedanst mag worden, vinden de meeste mensen het maar onzin om op die manier uit te gaan.

Zingen mag daarentegen wel, en dat wordt dan ook heel veel gedaan tot in de late uurtjes. Het typisch Japanse karaoke is hier nog steeds helemaal in. In een klein kamertje van ongeveer 6 vierkante meter staat een televisie en een bank, en op tafel liggen twee microfoons. Het kamertje is altijd gesloten zodat je geen last heb van de buren. Dit is overigens niet alleen bij karaoke zo, ook in restaurants word je in kleine hokjes geplaatst. Ik vind het best apart dat ik tijdens het uitgaan geen vreemde mensen tegenkom, afgezien van de bediende die af en toe drankjes komt brengen. We zitten de hele avond met onze eigen vrienden in ons eigen kamertje. Wat betreft het karaoke is er helaas maar een beperkt aantal Engelstalige liedjes beschikbaar, en ik ben nu wel door die lijst heen. Ik vind het geen uitdaging om altijd het zelfde liedje te zingen, dus de lol is er een beetje af voor mij in de karaoketent.

Samenvattend draait uitgaan in Tokio vooral om gezelligheid met een select groepje, waarbij er rond een tafel gegeten, gedronken en gepraat wordt. Mocht er daarna bij een klein groepje nog animo zijn voor meer, dan wordt het karaoke of wordt de avond voortgezet in een izakaya, een typisch Japanse bar waar ook kleine gerechtjes worden geserveerd en je het gesprek kan vervolgen. Om de kosten te beperken wordt er maar een of twee keer per maand iets gepland en zijn er in de meeste restaurants arrangementen beschikbaar waar je voor tientallen euro’s voor een bepaalde tijd onbeperkt kan eten en drinken. Van een stad met een bruisend nachtleven kan ik niet spreken, maar gezellig is het wel. Ik zie echter wel alweer uit naar een avondje los op de dansvloer in Nederland!


< Terug