Discipline

24 augustus 2012 Blogs

Japanners zijn erg gedisciplineerd. Dat blijkt wel uit de lange werktijden: ze zetten zich in om een goede indruk achter te laten, zelfs als dat ten koste gaat van een sociaal leven. Buiten mijn werkvloer is dit niet anders, iedereen houdt zich erg strikt aan zowel geschreven als ongeschreven regels.

Geschreven door Bart van Dijk

Het eerste wat mij opviel toen ik naar Japan kwam waren de schone straten, je ziet er geen vuiltje op de grond. En misschien nog wel verrassender: er zijn nauwelijks prullenbakken te vinden in Tokio. In de jaren ’90 werd Tokio geteisterd door terroristische aanslagen. Prullenbakken waren waarschijnlijk een gemakkelijk doelwit voor terroristen want door antiterrorisme maatregelingen werden alle openbare prullenbakken weggehaald. In plaats van dat het vuil nu op straat werd gegooid, werd het meegenomen naar huis. De prullenbakken zijn nooit terug gekomen in het straatbeeld van Tokio, er is geen behoefte aan omdat de bevolking gedisciplineerd genoeg is om het afval niet op straat te gooien. Daarbij scheelt het de overheid veel geld.

In het voorjaar, wanneer de kersenbomen in bloei staan, vieren de Japanners dat door onder deze bomen te picknicken. Op deze feestdagen (vergelijkbaar met onze Koninginnenacht en -dag) wordt er veel afhaalvoedsel gegeten en worden er blikjes bier genuttigd. Ik herinner me dat toen ik vorig jaar terug naar huis liep na koninginnenacht, ik moest oppassen niet in een bakje mayonaise, of erger, in glas te stappen. Dit scenario is niet voor te stellen in Tokio. Tijdens de vieringen onder de kersenbloesem oogde het park nog opgeruimder dan ik gewend ben in Nederland. Dit was overigens niet te danken aan schoonmaakploegen die overuren maakten zoals bij ons na Koninginnedag. De mensen waren zelf verantwoordelijk om het park schoon te houden en zorgde daar dan ook voor. Het vuil werd tot wel enkele honderden meters verderop door de feestgangers naar acht verschillende prullenbakken gebracht. Acht prullenbakken is hier heel normaal want alles wordt gescheiden voor hergebruik. De prullenbakken waren er voor de kersenbloesemvieringen neergezet, normaal wordt het afval dus meegenomen naar huis na een bezoek aan een park.

In mijn vorige stukje gaf ik aan dat ik wat meer aan ontspanning wilde gaan doen. Daarom heb ik een halfjaarkaart voor de sportfaciliteit van de universiteit aangeschaft. Afgelopen dinsdag ben ik voor het eerst gaan zwemmen. Ik deelde het bad met hooguit 8 anderen. Ondanks dat het er maar 1.40 meter diep was en er zo weinig mensen zwommen, waren er toch 3 badmeesters aanwezig, waarvan er altijd één in de verhoogde badmeesterstoel zat. Als deze badmeester werd afgewisseld werd ons dat duidelijk gemaakt met handgebaren, zodat we wisten dat er gedurende tien seconden niemand in die stoel zat. Het lijkt mij dat deze badmeesters hun werk iets te serieus nemen, maar ze gaan er wel echt voor.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de gedisciplineerdheid van Japanners. De voornaamste reden hiervoor is dat niemand een slechte indruk wil achterlaten. De mensen hier proberen zich van hun beste kant te laten zien, en blijven zeer beleefd. Vooral in openbare ruimtes en winkels wordt er niet neerbuigend op anderen neergekeken, iedereen wordt behandeld als een koning. Behalve de goede indruk is veiligheid ook een reden dat men zich perfect aan de regels houdt. Als er dan door hun toedoen iets mis gaat, komt dat in ieder geval niet door onvoldoende inzet. Al met al is het de bevolking van Tokio in elk geval duidelijk dat ze met 36 miljoen mensen in een zeer kleine ruimte leven, en proberen het voor iedereen zo veilig en georganiseerd mogelijk te houden. Dit zorgt ervoor dat ik mij hier over het algemeen erg veilig en op mijn gemak voel, wetende dat iedereen zich inzet om die veiligheid te waarborgen.


< Terug