Radio Een Vandaag 23 april 2014

23 april 2014 Actueel, BiB Public

Een samenvatting van de onderwerpen die Jeroen Geurts besprak in Radio Een Vandaag op 23 april: HPV-vaccin, langdurige effecten van pesten en de vraag of apen rekenen.

Beluister de radioshow

Eerste effecten HPV-vaccin onderzocht

Sinds 2010 kunnen meisjes gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Een HPV-infectie kan op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. Madelief Mollema heeft onderzoek gedaan naar de eerste effecten van dit vaccinatieprogramma en is op 22 april 2014 op dit onderwerp gepromoveerd. Uit de resultaten blijkt dat meisjes die gevaccineerd zijn minder risicovolle HPV-infecties hadden dan meisjes die niet gevaccineerd waren.

Bron

VUmc: ZonMw Parel voor thuistest baarmoederhalskanker

Pesten laat zelfs na 40 jaar voetsporen achter

Uit een Britse studie blijkt dat gepest worden op 11-jarige leeftijd uiteenlopende effecten heeft op 23-jarige en middelbare leeftijd. In deze 40 jaar durende studie deden 7771 mensen mee. De resultaten tonen aan dat gepest worden op 11-jarige leeftijd gerelateerd was aan psychologische problemen op 23- en 50-jarige leeftijd, maar dat het ook met een verhoogd risico op angst, depressie en suïcidale gedachten gepaard gaat op 45-jarige leeftijd. De lange follow-up periode van deze studie is erg uniek.

Bron

NU.nl: Effecten van pesten nog meetbaar na veertig jaar

Kunnen resusapen rekenen?

Een nieuwe studie toont aan dat ook resusapen tot een bepaalde hoogte kunnen rekenen. De apen werden getraind om de getallen 1 t/m 9 te associëren met eenzelfde hoeveelheid druppels drinken (beloning). Vervolgens werd er tijdens één van de experimenten één cijfer aan de rechterkant van een scherm gepresenteerd of twee getallen aan de linkerkant. Na een trainingsperiode van 4 maanden lukte het de apen om de twee getallen bij elkaar op te tellen en te vergelijken met het getal aan de rechterkant, zodat ze de cijfers met grootste waarde konden aanwijzen en dus de meeste beloning ontvingen.

Bron

NU.nl: ‘Resusapen kunnen simpele optelsommen uitrekenen’


< Terug