Radio Een Vandaag 12 maart 2014

12 maart 2014 Actueel, BiB Public

Een samenvatting van de onderwerpen die Jeroen Geurts besprak in Radio Een Vandaag op 12 maart: Brain awareness week, een bloedtest voor Alzheimer en een Pilletje tegen vergeetachtigheid.

Brain Awareness Week

Van 10 tot en met 16 maart is wereldwijd de Brain Awareness Week. Dit initiatief is gestart door de Dana Alliance for Brain Initiatives; een stichting die hersenonderzoek steunt door middel van subsidies, publicaties en opleidingsprogramma’s. In de Brain Awareness Week worden de volgende vragen in de schijnwerpers gezet: hoe werken de hersenen? Hoe worden de hersenen ziek? En wat is het belang van neurowetenschappen voor mens en maatschappij? Door middel van publiekslezingen wordt hersenonderzoek naar de maatschappij vertaald.

Alle publiekslezingen zijn te vinden op www.hersenenencognitie.nl.

Bloedtest voor Alzheimer

Een nieuwe studie toont aan dat verminderde hoeveelheden van een tiental stofjes in het bloedplasma kan voorspellen of iemand over twee of drie jaar milde cognitieve klachten of de ziekte van Alzheimer ontwikkelt. Deze bloedtest biedt daarmee mogelijkheden voor voegdiagnostiek van de ziekte van Alzheimer, wat essentieel is om deze hersenaandoening beter te begrijpen en te behandelen.

Bronnen

NU.nl: Bloedtest kan mogelijk Alzheimer voorspellen
Nature: Plasma phospholipids identify antecedent memory impairment in older adults

Pilletje tegen vergeetachtigheid

Kunnen oudere mensen binnenkort met een pilletje hun werkgeheugen verbeteren? Onderzoekers aan de University of Florida laten zien dat dit in ratten wel mogelijk is. Door een bepaalde receptor in de prefrontale cortex te blokkeren, voerden oude ratten een werkgeheugentaak net zo goed uit als jonge ratten. Deze bevinding kan een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Bronnen

ScienceDaily: Drug therapy could eventually reverse memory decline in seniors
The Journal of Neuroscience: Prefrontal Cortical GABAergic Dysfunction Contributes to Age-Related Working Memory Impairment

Beluister de radio-uitzending
Website van Jeroen Geurts
Website van De Jonge Akademie


< Terug