Goed of kwaad? Jij bepaalt!

27 september 2013 Actueel, BiB Public

Pak je kans en doe mee aan dit live wetenschappelijke experiment: Goed of kwaad? Jij bepaalt! Op vrijdag 25 oktober gaan topwetenschappers en publiek met elkaar in debat over twee actuele thema’s op het grensvlak van neurowetenschappen, filosofie, rechtspraak, biologie en psychologie.

Live wetenschappelijk experiment

We dagen je uit om in debat te gaan over de volgende onderwerpen:

Neurowetenschappen in de rechtszaal

Neurowetenschappelijk bewijs wordt in toenemende mate gebruikt in de rechtszaal, onder andere om te bepalen of iemand als toerekeningsvatbaar wordt beschouwd. Kunnen of moeten hersenscans worden gebruikt om te beoordelen of iemand schuldig is aan wat hij heeft gedaan, en zo ja, hoe?

Diepe hersenstimulatie

Diepe hersenstimulatie is een behandeling waarbij met een operatieve ingreep elektroden in de hersenen worden geplaatst. Met behulp van een stimulator kunnen deze elektronen impulsen geven om een hersengedeelte stil te leggen. Diepe hersenstimulatie wordt al langere tijd gebruikt als behandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar wordt experimenteel ook gebruikt bij mensen met een dwangstoornis, depressie of Gilles de la Tourette. Men verwacht dat de technologie uiteindelijk ook gebruikt gaat worden voor andere aandoeningen, zoals anorexia en obesitas. Dit leid tot lastige ethische vragen met mogelijk grote gevolgen voor de samenleving: “Wanneer verandert behandelen in verbeteren, en wanneer is iemand zichzelf?”

Tijdens dit evenement worden video-opnames gemaakt ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Deelname aan deze dag betekent dat u hiermee akkoord gaat.

Meer informatie

Datum: Vrijdag 25 oktober 2013, 9.30 – 15.00 uur
Locatie: Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Toegang: gratis
Aanmelden via info@breininbeeld.org
Dit evenement is een samenwerking tussen de Jonge Akademie, De Praktijk en stichting Brein in Beeld


< Terug