Kinderuniversiteit bezoekt het VU medisch centrum voor een hersenles

15 december 2012 BiB Kids

kinderuniversiteit2012_thumb

Zondag 9 december kwam de derde klas van de Kinderuniversiteit Haarlem voor het derde achtereenvolgende jaar op bezoek bij het VU medisch centrum voor een middag les over hersenonderzoek. Brein in Beeld Kids was met vijf hersenonderzoekers aanwezig om de kinderen te vertellen over hersenen.


Er werd eerst met de klas gebrainstormed over waar iedereen eigenlijk aan denkt bij het woord ‘hersenen’. Daarna werd de groep verdeeld en werd er naar echte hersenen gekeken, proefjes gedaan om te kijken naar reflexen en cognitie, en werd in de MRI scanner een schoenendoos gescand met een mysterieuze inhoud…

Tijdens de brainstorm sessie werd er ook een hele goede vraag gesteld door Mohamed: “Waar komt het woord hersenen eigenlijk vandaan?” Dat is eigenlijk een hele goede vraag en het antwoord daarop weten we niet zeker. Onderzoekers denken dat het woord hersen komt van het woord hersn, wat weer is afgeleid van het woord siras in het Sanskrit (een oude taal uit India), en het woord kara in het Grieks, wat allebei hoofd betekent. Wat niet helemaal duidelijk is is waarom in het Nederlands het woord hersen in het meervoud staat (hersenen) want één hersen bestaat helemaal niet! Vroeger werd het woord hersen en hersenen door elkaar gebruikt. Misschien ken je het woord ‘harses’ ook wel, dat is afgeleid van het woord hersenen betekent kop.

Heb je ook een vraag aan de wetenschappers van stichting Brein in Beeld? Neem dan contact met ons op.


< Terug