Stichting Brein in Beeld organiseert HOVO cursus ‘Het Brein de baas’

7 december 2012 Actueel, BiB Public

In samenwerking met Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Amsterdam organiseert stichting Brein in Beeld vanaf 5 februari 2013 een acht delige cursus met als thema ‘Het Brein de baas’. Tijdens deze cursus gaan diverse sprekers in op uiteenlopende thema’s over de macht en onmacht van het brein, waaronder: vrije wil, fantoomledematen, bijna-doodervaringen, verslaving, geestelijke degeneratie en het emotioneel ontregelde brein.


Het inmiddels beroemde adagium van Dick Swaab luidt: ‘wij zijn ons brein’. Volgens Swaab is het brein een commandocentrum, voorzien van de modernste apparatuur, dat een levenslange strijd voert om in leven te blijven in een soms vijandige omgeving. Kortom, het brein is de baas. Maar als het brein al de baas is, wat voor een is het dan? Is het brein inderdaad wel zo oppermachtig als veelal verondersteld wordt? Een aantal vragen over macht en onmacht van het brein zullen in deze cursus worden behandeld.

  • 5 februari 2013: Inleiding – Koos Nekvel
  • 12 februari 2013: Theorieën over het brein – Jeroen Geurts
  • 19 februari 2013: Het verslaafde brein – Tommy Pattij
  • 26 februari 2013: Fantoomervaringen in het brein – Koos Neuvel
  • 5 maart 2013: Het brein in slaap – Ysbrand van der Werf
  • 12 maart 2013: Brein in de war – Odile van den Heuvel
  • 19 maart 2013: Het verouderende brein – Philip Scheltens
  • 2 april 2013: Afsluiting – Koos Neuvel

De colleges zullen steeds plaatsvinden in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, van 11.00 uur tot 13.15 uur.


< Terug