BiB Kids geeft hersenles op het Greijdanus

6 december 2012 BiB Kids

Op woensdag 6 december reisden negen hersenonderzoekers van stichting Brein in Beeld af naar Zwolle om hersenles te geven aan VWO4 leerlingen van het Greijdanus. Het programma bestond uit vijf workshops waarin de hersenen van verschillende kanten werden belicht. Door tijdens de workshops goed hun best te doen, maakten de teams kans op het winnen van een echte BiB Kids beker. Team één ging er met de prijs en een taart als beloning vandoor!


Tijdens de workshop hersenanatomie konden de leerlingen kijken naar in plastic gegoten plakken van echte mensenhersenen. Dat is wel iets anders dan de modellen die tijdens de normale biologie lessen worden gebruikt. Veel leerlingen moesten dan ook even wennen aan het idee voordat zij de plakken vast durfden te pakken. In de workshop microscopie konden de leerlingen onder de microscoop kijken naar zenuwcellen. Omdat de zenuwcellen met een speciale techniek waren ingekleurd, waren de vertakkingen prachtig te zien. Ook konden de leerlingen kijken naar zenuwcellen van mensen met multiple sclerose. Op deze manier konden ze kennis maken met het verschil tussen gezonde en zieke hersenen.

Naast aandacht voor anatomie was er ook aandacht voor de functie van de hersenen. Tijdens de workshop over cognitieve functies werd leerlingen bijvoorbeeld gevraagd om de namen van kleuren (roodgroenblauw) hardop voor te lezen. Dat ging prima, totdat de opdracht werd omgedraaid. Nu moesten de kleuren in plaats van de woorden worden benoemd (roodblauwgroen). Dat is een stuk lastiger omdat je hersenen voorrang geven aan het uitspreken van woorden. Probeer het zelf maar eens! In de workshop over neurologie kwamen de belangrijkste reflexen aan bod. Deze mochten de leerlingen bij elkaar testen. Ook mochten ze een casus onderzoeken. Dat hoefde geen twee keer worden gevraagd, want de leerlingen stonden in de rij om met de hamer uit te vinden wat er mis was bij de onderzoeker die voor de gelegenheid even fungeerde als patiënt.

Tenslotte werd uitgelegd hoe hersengolven gemeten kunnen worden met behulp van EEG. Als echte onderzoekers konden de leerlingen vervolgens hun eigen hersengolven bekijken op een scherm. Aan het eind van de dag mocht team één de Brein in Beeld beker in ontvangst nemen. Deze kreeg een ereplaats in de biologievitrine. Naast de beker was er een smakelijke slagroomtaart die door de winnaars met plezier verorberd werd. De dag was een groot succes!


< Terug