Erasmusprijswinnaar Daniel Dennett in debat over religie en onderwijs

20 september 2012 Actueel, BiB Public

public_or_private

Op 16 november zal de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett de stelling poneren dat scholen verplicht moeten worden alle religies mee te nemen in hun godsdienstonderwijs. Prof. Sophie van Bijsterveld, prof. James Kennedy, prof. Herman Philipse, Gert-Jan Segers en prof. Maureen Sie zullen met Dennett en elkaar hierover debatteren. Ronald Plasterk verzorgt een gesproken column en de avond staat onder leiding van prof. Paul Schnabel.


Topwetenschapper en een van de ‘vier grote atheïsten’ Daniel Dennett verbaast zich over het feit dat er in een zo onkerkelijk land als Nederland bijzondere scholen, christelijke partijen en religieuze omroepen zijn. Dennett stelt ook de vraag aan de orde of religie een publieke rol moet spelen in de samenleving.

Brein in Beeld, ForumC en Praemium Erasmianum (Erasmusprijs) organiseren op 16 november een debat. Tijdens dat debat zal Dennett een aantal Nederlandse wetenschappers en politici uitdagen om met hem in gesprek te gaan over een aantal ogenschijnlijke tegenstellingen in Nederland. Zelf komt hij met een voorstel om scholen te verplichten alle religies mee te nemen in hun godsdienstonderwijs. Historicus James Kennedy, filosofen Herman Philipse en Maureen Sie, en politici Sophie van Bijsterveld (CDA) en Gert-Jan Segers (CU) gaan het gesprek met elkaar en met Dennett aan. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, zal de avond leiden. De bijeenkomst wordt verder o.a. opgeluisterd door muziek, filmmateriaal en een gesproken column van Ronald Plasterk (PvdA).

De verwachtingen van de organisatoren zijn hooggespannen. Cors Visser, directeur ForumC: “Er ligt een belangrijke vraag op tafel en om de tafel zitten veel experts met een uitgesproken mening. Het belooft vuurwerk met inhoud te worden.” Jeroen Geurts, directeur Brein in Beeld: “Tijdens dit debat gaan we op onderzoek uit: hoe gaan we om met het spanningsveld tussen geloven en weten in onze maatschappij? Voldoende stof voor een boeiende en dynamische avond.”

Datum: 16 november
Tijd: 20.00h – 22.00h
Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Mauritskade 63, Amsterdam
Voertaal: Engels
Kosten: € 15 (studenten € 10)
Registratie: www.publicorprivate.nl


< Terug