Kinderen leren we wetenschappelijk denken

Hoe zien hersencellen eruit? Wat is een reflex? Waar in de hersenen worden herinneringen opgeslagen? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Een team van hersenwetenschappers komt graag naar jouw school om ze te beantwoorden! BiB Kids 'Hersens op School' is een educatief, interessant en uitdagend lesprogramma voor zowel basisschool leerlingen als scholieren uit het voortgezet onderwijs.

> Meer informatie BiB Kids

Wij vertalen wetenschap naar maatschappij

Altijd al meer willen weten over de hersenen en (hersen)wetenschap? Brein in Beeld organiseert lezingen, symposia en scholingen voor iedereen die meer te weten wil komen over dit interessante onderwerp. Wij vertalen wetenschap

> Meer informatie BiB Public

Nieuws

Moeilijke gesprekken na traumatisch hersenletsel

14 november 2018 Geen categorie

Door Simon Bakker, neuropsycholoog

Het is zaterdagavond, Frank (22 jaar oud) is op stap met drie vrienden in Amsterdam. Ze zijn met de auto gekomen, de trein rijdt immers maar tot een uur of één in de nacht. Na een heerlijke avond in de stad rijden zij om een uur of vier terug naar huis. Het feest gaat onverstoord door in de auto, muziek lekker hard, biertjes op de achterbank. Frank is de Bob en brengt de jongens veilig thuis. Totdat… één klein moment van onoplettendheid en de auto van Frank slipt van de weg en komt met een ongekende klap stil te staan tegen de grote boom in de berm. De auto is total loss, de drie vrienden zijn ongedeerd, maar Frank ligt bewusteloos met zijn bebloede hoofd op het stuur. Zijn vrienden bellen 112 en Frank wordt naar de spoedeisende hulp gebracht. Na een maand ontwaakt Frank uit zijn coma, hij herkent zijn vrienden en vraagt hen: “Wat is er gebeurd?” Althans, dat probeert hij. Het lukt niet. Het lukt Frank niet om dat ene kleine zinnetje uit te spreken. Verder dan “…gebeurd…” komt hij niet.

Als neuropsycholoog in het Daan Theeuwes Centrum voor intensieve neurorevalidatie bij jongeren na ernstig traumatisch hersenletsel kom ik veel in aanraking met de gevolgen van hersenletsel met betrekking tot het spreken.
Grofweg onderscheiden we twee overkoepelende stoornissen na hersenletsel wanneer het over taal en spreken gaat; afasie en dysartrie.

De taalstoornis afasie wordt veroorzaakt door een verstoorde aansturing van de taalgebieden in het brein. De klassieke taalgebieden in het brein, vernoemd naar hun naamgever, zijn het gebied van Broca en het gebied van Wernicke. Het gebied van Wernicke verzorgt het begrip van taal. In het gebied van Broca, onderdeel van de motorische schors, wordt de taalproductie geregeld. En juist dit laatste gebied is bij Frank beschadigd, hetgeen zich uit in een afasie van Broca.

Bij de spraakstoornis dysartrie na hersenletsel ontstaat er een stoornis in de werking van één of meer spieren die bij het spreken betrokken zijn. Coördinatieproblemen of spierverlammingen rond de mond zorgen binnen de spraakproductie voor verschillende problemen. Deze problemen kunnen betrekking hebben op de spraak, adem en de stem. Hierbij kan gedacht worden aan een nasale of monotone spraak, onnauwkeurige articulatie, hees- of schorheid en aan een onjuiste adem-stemkoppeling.

Op 27 november gaan wij onder begeleiding van Peter Hagoort, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen, dieper in op taal tijdens de tweede Brein in Beeld avond waarbij The King’s Speech vertoond zal worden. Een prachtig verhaal waarin de stotterende Prins Albert George wordt gevolgd in zijn strijd tegen het stotteren, tijdens zijn steeds groter wordende publieke rol als troonopvolger. Stotteren komt overigens ook voor na hersenletsel en wordt neurogeen stotteren genoemd.

Tickets voor deze Brein in Beeld avond zijn verkrijgbaar via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/breinopbeeld

 

> Lees verder


Zie, hoor, voel, proef, ruik, wees intuïtief en beweeg mee met zeven top-wetenschappers

29 oktober 2018 BiB Public

Voorbeschouwing op de eerste filmavond

Stichting Brein in Beeld introduceert een nieuwe reeks Brein op Beeld filmavonden in Science Center NEMO. De aftrap is op dinsdag 30 oktober om 16.00 uur met een groot symposium met zeven zinderende lezingen over onze zintuigen. Na afloop van het symposium wordt om 19.30 de film Donnie Darko getoond, met voorafgaand een wetenschappelijke inleiding. Het is ook mogelijk om een kaartje voor alleen de film te kopen.

Kaartjes voor deze avond zijn te koop via: http://www.ticketkantoor.nl/shop/breinopbeeld
LET OP: Tickets voor het symposium zijn bijna uitverkocht! Kaartjes voor alleen de film nog wel beschikbaar.

Gebruik je zintuigen slim!
Top-wetenschappers en kunstenaars geven het publiek een kijkje in de onbeperkte mogelijkheden van onze zintuigelijke wereld. Zo vertelt Vincent Bijlo, die blind is, dat zijn andere zintuigen hem helpen ‘zien’, beweegt Erik Scherder zich als vanouds tussen de mensen om iedereen gezond in beweging te krijgen en lanceert Iris Sommer haar nieuwe boek de Zeven Zintuigen. Wil je weten hoe je de juiste partner kan ruiken, hoe zintuigen zijn gekoppeld aan onze emoties en waarom ons brein ons beloont als we suiker proeven? 

> Lees verder


Brein op Beeld: Interview met prof. dr. Iris Sommer

24 oktober 2018 Actueel, BiB Public

 Aankomende dinsdag is de eerste Brein op Beeld avond van 2018. Ditmaal zullen we voorafgaand aan de film een symposium houden over onze de betrouwbaarheid van onze zintuigen, naar aanleiding van het nieuwe boek van Iris Sommer “de zeven zintuigen, over waarnemen en onwaarnemen”. Wij spreken alvast met haar over haar fascinatie voor zintuigen, hallucinaties en de film Donnie Darko.

Door: Laura Jonkman, neurowetenschapper

> Lees verder


> Meer nieuws