Op 18 december sluit Brein in Beeld af met Eternal Sunshine of the Spotless Mind, de laatste film in de filmreeks.

11 december 2018 Actueel, BiB Public

Iedereen heeft wel herinneringen die ze liever kwijt zijn. Eternal Sunshine of the Spotless Mind gaat over deze gedachte: in de film is het in de nabije toekomst mogelijk om herinneringen te wissen. Van deze dienst wordt veelvuldig gebruik gemaakt, zo ook door de hoofdpersoon. Maar is zoiets realistisch met de neurowetenschappelijke kennis die we nu hebben?

Dat herinneringen niet vastliggen of beïnvloedbaar zijn, blijkt bijvoorbeeld uit getuigenverklaringen. Door een getuige suggestieve vragen te stellen is het mogelijk om ze iets heel anders laten ‘herinneren’ dan wat er daadwerkelijk gebeurd is. Natuurlijk is dat nog iets anders dan hele specifieke herinneringen wissen, maar het geeft aan dat wat je ziet niet altijd hetzelfde hoef te zijn als wat je je later denkt te herinneren.

Professor Sabine Spijker (Vrije Universiteit) zal daarom voorafgaand aan de film samenvatten wat we op dit moment weten over hoe je hersenen herinneringen kunnen vormen, ophalen of beïnvloeden. Vervolgens zal ze ook vertellen over haar huidige onderzoek naar geheugen, dat gebruik maakt van haast futuristische onderzoekstechnieken. Is het mogelijk om specifieke herinneringen te wissen? Er is waarschijnlijk al meer mogelijk dan je denkt!

De laatste avond zal plaatsvinden op dinsdag 18 december om 19:30 in Nemo Science Museum in Amsterdam.
Tickets zijn hier verkrijgbaar: https://www.ticketkantoor.nl/shop/breinopbeeld


< Terug