Indrukwekkende hersenen #KNWblogs

22 februari 2013 Blogs

myrte-strik

Mijn naam is Myrte Strik en ik zit in mijn eerste jaar van de master Neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na bijna vier jaar in de collegebanken gezeten te hebben ben ik sinds kort stagiair op de afdeling Klinische Neurowetenschappen en binnen het MS centrum van het VUmc. Tijdens deze stage ga ik onderzoek doen naar de ziekte Multiple Sclerosis, ook wel MS genoemd. De komende vijf maanden zal ik druk bezig zijn met het ontrafelen van alle verbindingen tussen structuren in het brein van mensen met MS.

Geschreven door Myrte Strik

Het gehele netwerk van verbindingen in het brein wordt de ‘structurele connectiviteit’ genoemd. Eventuele veranderingen in verbindingen ga ik koppelen aan cognitieve klachten. Voorbeelden van cognitieve klachten zijn onder andere problemen met aandacht, concentratie en het geheugen. Hopelijk kan ik over vijf maanden antwoord geven op de volgende belangrijke vraag: ‘Is er een relatie tussen de structurele veranderingen en cognitieve klachten bij mensen met MS?’ Door middel van een blog houd ik jullie op de hoogte van dit spannende zoekproces!

Indrukwekkend

De eerste week zit erop. Het was een spannende week met vele indrukken. De eerste dag bestond voornamelijk uit kennismaken met het hele MS team. Na vier namen was ik helaas de eerste naam alweer vergeten, maar gelukkig, nu vijf dagen later, weet ik ze (bijna) allemaal. Het team bestaat uit neurologen, radiologen, neuropathologen, celbiologen, immunologen, neurowetenschappers en stagiairs. Het is een grote groep die valt onder het MS centrum, dat wereldwijd behoort tot één van de vijf beste gespecialiseerde MS onderzoekscentra. Bijzonder is de combinatie van fundamenteel onderzoek en klinisch onderzoek. Deze combinatie is zo bijzonder omdat fundamentele bevindingen snel kunnen worden vertaald naar de praktijk. Met fundamenteel onderzoek richt men zich op het onderzoeken van basisprocessen, structuren en mechanismen in het brein. Een voorbeeld van fundamenteel onderzoek is het bestuderen van de specifieke rol van een bepaald celtype bij de vorming van MS laesies. Een fundamentele onderzoeker is dus voornamelijk bezig met het vergaren van basale kennis. Klinisch toegepast onderzoek richt zich bijvoorbeeld meer op het bestuderen van de patiënten met MS met als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven óf het verbeteren van behandelopties voor de patiënt. Tijdens een klinisch onderzoek wordt onder andere gebruik gemaakt van MRI en, meer in detail, van DTI scans (scans waarbij de diffusie van water wordt gemeten in het brein). Om antwoord te krijgen op mijn onderzoeksvraag gebruik ik deze DTI scans waarmee de verbindingen in het brein in kaart kunnen worden gebracht, maar over deze ingewikkelde techniek zal ik een andere keer meer vertellen!

Mijn ‘eigen’ onderzoek

Het brein bestaat uit grijze en witte stof. In de grijze stof bevinden zich miljarden zenuwcellen. Al deze zenuwcellen hebben uitlopers, ook wel axonen genoemd. De axonen vormen verbindingen met andere zenuwcellen, zo ontstaan er connecties in het brein. Ze zijn er in vele verschillende lengtes en diktes. Sommige zijn slechts één centimeter lang, maar sommige, bijvoorbeeld die in je ruggenmerg, zijn wel één meter lang! Ze hebben een belangrijke taak, namelijk informatieoverdracht. Om deze informatieoverdracht soepel en snel te laten verlopen zit er witte stof, ook wel myeline genoemd, om de axonen heen. Deze myeline is bij mensen met MS aangetast, waardoor de verbindingen verstoord zijn. De locatie van de verstoorde verbindingen ga ik tijdens mijn ‘eigen’ onderzoek in kaart brengen. Vervolgens ga ik kijken wat mensen met MS onderscheidt van mensen zonder MS wat betreft die verbindingen. Na dit zoekproces ga ik deze verschillen proberen te koppelen aan onder andere problemen met het geheugen, aandacht en concentratie.

Nu ga ik mij weer snel storten op de vele connecties in het brein en ik zal zo snel mogelijk weer een update geven over mijn leven als stagiair.


< Terug